Maakt Durex condooms duur?

Den Bosch, 12 juni 2006 - Condooms zijn in Nederland veel duurder dan in andere Europese landen. Durex-producent SSL (update: SSL is in 2011 overgenomen door Reckitt Benckiser) berekent de groothandel in Nederland inkoopprijzen die 40 tot 50 procent hoger liggen dan andere landen als bijvoorbeeld Duitsland.
Durex heeft in Nederland veruit het grootste deel van de markt in handen. In Duitsland is dat niet zo.

Door gebruik te maken van het Besluit op de Medische Hulpmiddelen - waar ook condooms onder vallen - voorkomt de condoomfabrikant dat Nederlandse groothandels en drogisterijketens in de andere EU-landen goedkopere condooms inkopen. Volgens dat besluit moet op de verpakking de taal van het land staan. Door in Duitsland alleen verpakkingen in het Duits op de markt te brengen, kunnen deze condooms niet aan Nederland worden doorverkocht.

Een pakje van tien condooms kost in Duitsland vijf euro en in Nederland tussen de negen en twaalf euro. Dat het veel goedkoper kan, bewijzen gespecialiseerde condoomwinkels als Condoom-Anoniem.nl. In tegenstelling tot drogisterijen -waar winkelruimte tenslotte duur is- heeft Condoom-Anoniem.nl naast het bekende merk Durex ook andere condooms in het assortiment, welke voor lagere prijzen over de virtule toonbank gaan. Hoewel alle condooms aan de CE-wetgeving voldoen en dus voldoen aan de kwaliteitsnormen, is blijft het aan de gebruiker of hij andere condoom-merken hetzelfde ervaart.

Marketingmanager F. Smits van Durex-fabrikant SSL bevestigt dat de kostprijs van een condoom onder de tien cent ligt. Volgens hem bepaalt echter niet Durex, maar de groothandel de winkelprijs van condooms.
Het concern houdt in Europa een bandbreedte aan voor de prijs die groothandels betalen. Verschillen in BTW-tarieven en de prijzenslag tussen Duitse drogisterijen verklaren volgens hem de verschillen in de winkelprijs per land.

Navraag bij diverse groothandels leert echter dat de inkoopprijzen in Duitsland en Oost-Europese landen ver onder die bandbreedte zitten. De prijzen in Nederland en bijvoorbeeld Engeland zitten juist bovenin.
In Engeland, waar Durex driekwart van de markt bedient, bracht het Bureau voor Eerlijke Handel (OFT) in maart een rapport uit over de condoomhandel van SSL. Hierin stelt het bureau vast dat de prijzen van Durex voor groothandels in Engeland hoger liggen dan in andere Europese landen, maar dat ze in Ierland en Nederland nog hoger liggen.

Smits ontkent dat de handelwijze met de taal op de verpakkingen in strijd is met EU-regels. "Durex heeft in Europa 31 procent marktaandeel en we weten dat we constant in de gaten worden gehouden door Europese Comissie. We letten er daarom goed op dat we alles volgens lokale wetgeving doen," aldus Smits.

Bron: Algemeen Dagblad