• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Kies het juiste condoom: 3 stappen

Voor veilige seks heb je een condoom nodig. Nog steeds zijn er mensen die vinden dat seks met een condoom minder lekker is. Maar gelukkig zijn er de afgelopen jaren heel veel verschillende soorten condooms ontwikkeld. Fijne én veilige seks is slechts een kwestie van het juiste condoom kiezen!
Op internet vind je veel websites over condooms. Veel zijn informatief, anderen proberen enkel 'n bepaald merk aan te prijzen. Om het eenvoudig te houden hebben we 3 punten voor je beschreven die het belangrijkst zijn om je te helpen bij het kiezen van de juiste condooms.

1. Ken je maat condooms

Veel mannen kennen hun condoommaat niet. Net als met schoenen heb je ook condooms in verschillende maten. 
Veel mensen weten niet dat het bij een condoom niet zozeer om de lengte van de penis gaat, maar juist de omtrek is belangrijk! Om een condoom goed te laten passen én aanvoelen moet het niet te strak zitten, want dan wordt ook het risico van scheuren groter. Maar als het condoom te los zit (te ruim is), dan bestaat de kans op afglijden. 
Bij condooms wordt altijd de nominale breedte aangegeven. Dat is de breedte van het condoom als het plat op tafel ligt. De gemiddelde maat is 52 tot 56 mm. Echter: bij anatomisch gevormde condooms (deze zijn niet recht) is de maatgeving wat anders en is het gemiddelde vaak 56mm.
Strakkere condooms zijn 47-49mm en ruimere zijn vanaf 57mm. Hier vind je een overzicht van strakkere condooms en ruimere condooms.
Om je te helpen bij het kiezen van de juiste maat hebben we ook een speciale Condoom-meter, een meetlint voor condooms!  

 

2. Kies condooms voor het juiste gebruik

Voor vaginale seks zijn vrijwel alle condooms geschikt om te zorgen dat geen SOA overgedragen kan worden door uitwisseling van lichaamsstoffen. Je kunt dan ook kiezen uit condooms met extra stimulatie. Er zijn condooms met ribbeltjes, nopjes, en met verschillende soorten glijmiddel. Een beetje glijmiddel bij het condoom vergemakkelijkt niet alleen het omdoen van het condoom, het voelt ook beter bij het vrijen.

Voor orale seks (met de mond) zijn natuurlijk de condooms met een smaakje of aroma de beste keuze. Chocolade, aardbei en banaan zijn de meest verkochte, maar er zijn nog veel meer smaakjes bij condooms! Bijkomend voordeel is dat ze meestal ook nog eens prettig ruiken.

Voor anale seks kun je in principe een normaal condoom gebruiken, omdat het gebruik van ruim voldoende extra glijmiddel bij anale seks het belangrijkste is. Echter: voor nog meer zekerheid kun je voor anale seks kiezen voor extra sterke, ofwel dikkere condooms. Nogmaals: ruim voldoende glijmiddel is erg belangrijk voor veilige en prettige anale seks, glijmiddel is daarom ook los te verkrijgen.

 

3. Kies condooms van het juiste materiaal

De meeste condooms zijn gemaakt van natuurlijk rubberlatex. Ze zijn erg sterk en bieden daardoor een goede bescherming tegen de overdracht van geslachtsziekten (SOA) en ze zijn zeer effectief om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Natuurlijk moet je dan condooms wel goed gebruiken. Maar: er zijn mensen die latex onprettig vinden of zelfs allergisch voor condooms zijn. In dat geval kun je het best condooms van ander materiaal kiezen.

Er bestaan ook sythetische, latexvrije condooms, deze zijn vaak gemaakt van polyisopreen of polyurethaan. Deze latex vrije condooms zijn vaak dunner, maar net zo effectief als latex om SOA of een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Ze geleiden de lichaamswarmte beter, maar nadeel van deze condooms is dat ze wat duurder zijn dan latex condooms.

Lamsdarm-condooms worden gemaakt van... de naam zegt het al. Deze condooms zijn geschikt om zwangerschap te voorkomen, maar NIET om je te beschermen tegen SOA en HIV. De porieën in lamsdarm houden namelijk wel spermacellen tegen, maar bacteriën en virussen kunnen er doorheen. Deze condooms zijn nauwelijks nog verkrijgbaar.

Daarnaast zijn standaard vrijwel alle condooms voorzien van een beetje glijmiddel. Vrijwel elke condoomfabriek voegt glijmiddel op siliconenbasis toe aan hun condooms. Voor mensen die helemaal zelf willen bepalen welk glijmiddel ze gebruiken bestaat het condoom zonder glijmiddel.


Het is een feit: het is vaak goedkoper om condooms via Internet te kopen. Op deze website hebben we geprobeerd de keuze zo gemakkelijk mogelijk te maken door bij elk condoom zoveel mogelijk informatie te vermelden. In het menu Condooms hebben we de condooms onderverdeeld in verschillende categorieën om je te helpen een juiste keuze te maken. 

Extra advies nodig? Neem dan even contact op met de klantenservice via chat, email of telefoon.