• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Latexallergie en condooms

Sommige mensen zijn overgevoelig voor rubber of latex. De kans dat je allergisch voor latex condooms bent is dan aanwezig. Bij condoomgebruik kan dat lastig zijn, want deze allergie uit zich in jeuk of een schrijnend gevoel. Soms treedt ook overgevoeligheid op, eventueel gepaard met roodheid en zwelling.

Voor deze mensen kunnen andere condooms uitkomst bieden. Sommige condooms zijn zodanig behandeld dat ze minder allergie kunnen veroorzaken (bijvoorbeeld Durex Feeling Sensitive). Helaas is het mogelijk dat bij overgevoeligheid voor rubber, ook met deze condooms niet alle klachten verdwijnen. Maar er zijn ook condooms van andere materialen die mogelijk wel klachtenvrij gebruikt kunnen worden. 

In Nederland en België waren jaren geleden de Durex Avanti Ultima condooms de eerste makkelijk verkrijgbare condooms welke werden gemaakt van synthetisch polyurethaan. Na verdere product-ontwikkeling worden latexvrije condooms tegenwoordig ook wel vervaardigd uit synthetisch polyisopreen. Deze sterke, dunne en kunstmatige rubbersoorten worden o.a. ook gebruikt voor handschoenen in operatiekamers. Condooms zonder Latex, maar van polyisopreen of polyurethaan geleiden warmte goed, zijn flexibel en zijn vaak dunner dan normale condooms.

Durex Avanti Ultima condooms zijn door Durex vervangen door de Durex Nude Real Feeling condooms.

Ook andere gerenommeerde merken (voornamelijk bekend in andere Europese landen) hebben heel goede latexvrije condooms. Mates Skyn condooms zijn de meest populaire. 

Klik hier voor het overzicht van alle latex vrije condooms.

Een ander alternatief voor latex condooms zijn sommige vrouwencondooms zoals Femidom ofwel FC2 (Female Condom 2)

Typen Latex Allergie

Er zijn twee varianten latex allergie: "type I" en "type IV".
Gebruik van condooms vervaardigd uit ander materiaal dan latex, bijvoorbeeld polyurethaan en polyisopreen, wordt vaak aangeraden bij latex allergie type I. Bij de productie van deze latex vrije condooms worden echter ook chemicaliën gebruikt die het risico op contact allergie type IV verhogen. Wanneer je reageert op verschillende soorten condooms en latex allergie symptomen vertoond, is het van belang te weten wat de diagnose is. Daarna is het pas mogelijk te bepalen welke condoom het meest geschikt is. Wij raden je in dit geval aan contact op te nemen met een dermatoloog.