Condooms en aidsremmers voor iedereen

Stop Aids Now!Iedere minuut komen er bijna tien nieuwe hiv-patiënten bij. Dat zijn er 570 per uur, oftewel 13.500 per dag. Reden genoeg voor ruim 20.000 onderzoekers, beleidsmakers en patiënten om zich op de zestiende Internationale Aids Conferentie in Toronto te buigen over de aidsbestrijding in de wereld.
Tijdens de opening hielden onder anderen VN-secretaris-generaal Kofi Annan, oud-president Bill Clinton, filantroop Bill Gates en acteur Richard Gere een toespraak. Er waren optredens van onder meer Alicia Keys, Pink en dj Tiësto.

De populaire Nederlandse Dj Tiësto is de ambassadeur van Dance4Life en bracht voor het eerst zijn nieuwe single ten gehore. De opbrengst ervan gaat naar Dance4Life, de internationale aidscampagne die zich richt op zowel bewustwording en educatie als op inzameling van geld.

Time to deliver
De aidsconferentie wordt tweejaarlijks gehouden. Het motto van dit jaar is 'Time to deliver', in andere woorden: de tijd om te handelen is nu gekomen. De preventiemiddelen en medicijnen zijn er, maar nu moeten ze nog bij de juiste mensen terechtkomen. Voor mensen in derdewereldlanden zijn die vaak veel te duur.

Condoomverstrekking moet meer aandacht krijgen op bijeenkomsten als de Internationale Aidsconferentie vinden organisaties als het Aids FondsStop Aids Now en Soa Aids Nederland. Want als het om het voorkomen van aids gaat, is het gebruik van een condoom nog steeds het beste middel.
Volgens deze organisaties zal met ingang van 2007 duidelijk zijn welke vernieuwende preventiemiddelen ingezet kunnen worden. Dan worden de eerste resultaten bekend van onderzoeken naar microbiciden, gels die de overdracht van hiv -het virus dat aids kan veroorzaken- moeten voorkomen. Een jaar later zal naar verwachting een antwoord komen op de vraag of aidsremmers helpen als ze vóór het ontstaan van hiv-besmetting worden ingenomen. Vervolgens zal het nog vele jaren duren voordat deze alternatieven voor het condoom op de markt komen. Bovendien zullen de alternatieve preventiemethoden slechts beperkte bescherming tegen het virus bieden.

Bill Gates, die eerder een paar honderd miljoen euro aan een aidsfonds doneerde, zei in zijn toespraak dat er meer gedaan moet worden aan preventie. "Behandeling zonder preventie is simpelweg onvoldoende."
Hij pleitte voor betere en goedkopere preventiemiddelen die speciaal op de vrouw zijn gericht. "Het gebruik van condooms is afhankelijk van de man. Dat is niet goed genoeg", zo zei hij. "Om hiv te voorkomen moet de macht bij de vrouw komen te liggen."
Met gels van microbiciden welke als het ware een chemisch condoom vormen kunnen vrouwen zich zelfbewust tegen het virus wapenen. Ze zijn dan niet langer afhankelijk van mannen die al dan niet een condoom gebruiken. Naar verwachting duurt het nog tot 2009 voordat deze middelen beschikbaar zijn. Maar dán is het nog de vraag of potentiële patiënten dat ook tegen lage kosten kunnen gebruiken.


Meer feiten over aids:

 • De ziekte heeft inmiddels aan 25 miljoen mensen het leven gekost.
 • Wereldwijd zijn er 38,6 miljoen mensen met hiv/aids.
 • Vorig jaar werden 4,1 miljoen mensen met het virus geïnfecteerd.
 • De helft van de nieuwe geïnfecteerden is tussen 15 en 24 jaar.
 • Meer vrouwen dan mannen hebben aids.
 • Meer dan 95 procent van de aids-patiënten is afkomstig uit arme landen.
 • Tegenover iedere behandelde hiv-patiënt staan per jaar tien nieuwe infecties.
 • Slechts één op vijf seksueel actieve mensen heeft toegang tot condooms.
 • Wereldwijd zijn er meer dan twee keer zoveel condooms nodig dan nu beschikbaar zijn.
 • Slechts 9 procent van de zwangere vrouwen met hiv krijgt aidsremmers.
 •  In vergelijking tot twee jaar geleden hebben veel meer patiënten toegang tot behandeling: 1,3 miljoen tegen 400.000.
 • Gerichte campagnes hebben geleid tot dalende ziektecijfers in Kenia, Zimbabwe, Burkina Faso en Haïti.
 • In Nederland zijn sinds 1983 al 4150 personen aan aids overleden.
 • Na 1997 is het aantal overledenen in Nederland stabiel op ongeveer negentig per jaar.
 • Volgens cijfers van het RIVM (juni 2005) telt Nederland ruim 10.600 geïnfecteerden. In 2004 werden ruim negenhonderd nieuwe hiv-diagnoses gesteld.
 • In Nederland vormen mannen de grootste groep (51 procent).
 • Van de nieuwe geïnfecteerden in Nederland is 49 procent door homoseksuele en 40 procent door heteroseksuele contacten besmet. Van de overigen is niet bekend hoe zij besmet zijn geraakt.