Wat is ABC seks?

 • Geplaatst op
 • Door Nathalie
Wat is ABC seks?

Is je seksleven een sleur, hierbij een aantal tips

Seks als cadeautje

ABC Seks is een opmerkelijke term op het gebied van seks. Als je al jaren en jaren met je geliefde samen bent, dan herken je dat je steeds minder vaak tussen de lakens duikt voor een nummertje. Eens per week wordt eens per maand en al gauw eindig je met 'ABC seks': seks op Anniversaries, Birthdays en Christmas. Dat betekent dat je dus alleen seks hebt als er 'wat te vieren valt', dus op jubilea, verjaardagen en met Kerst. Prima als jullie je daar beiden in kunnen vinden, maar misschien een beetje jammer want zo kom je al snel in een sleur.

 

Sleur in je seksleven

Seksuele sleur houdt in dat je seksleven eentonig, saai of voorspelbaar is geworden. Veel koppels denken al eens nostalgisch terug aan de begintijd van hun relatie waarin ze opwindende seks beleefden. Na verloop van tijd wordt de zin in seks binnen een relatie minder. Dat is heel normaal. Naarmate je relatie vordert en je met elkaar vertrouwd raakt, kan seks een steeds lagere prioriteit krijgen. Zeker wanneer je kinderen krijgt of een drukke baan hebt, is er soms nog weinig puf voor wat actie tussen de lakens. 

 

Doorbreek de sleur

Wil je samen iets doen aan de sleur in jullie relatie? Het is mogelijk om je relatie nieuwe energie in te blazen en weer meer te laten sprankelen. Dat kun je doen door je seksleven spannender te maken, door meer variatie in te brengen en nieuwe dingen uit te proberen, of door er meer tijd voor (vrij) te maken.

 

Tips

 1. Bedenk wat jullie seksuele behoeftes zijn en praat daar samen over
  Praten is de basis van een goed seksleven, zeg wat je (niet) wilt! Seksuele behoeftes kunnen door de jaren heen ook veranderen, belangrijk om dat aan je partner kenbaar te maken. Vind je het moeilijk, gebruik dan vraagkaarten. Veel kans dat het erover praten al het een en ander losmaakt ;-) 
 2. Een nieuwe tijd
  Hebben jullie vaak seks voor het slapengaan? Probeer het dan eens ’s ochtends. Hebben jullie alleen seks in het weekend? Misschien kun je er doordeweeks ook tijd voor maken.
 3. Een nieuwe plek
  Ook een andere plek kan je seksleven een boost geven. Ruil het bed eens in voor de bank, de badkamer of de eettafel. Je kunt het net zo spannend maken als je zelf wilt. Ga op zoek naar een plek waar jullie beide nog nooit de liefde hebben bedreven. Iets als stel voor de eerste keer meemaken, houdt je relatie spannend. Een (openbare) plek waar de kans op betrapt worden groot is, is natuurlijk helemaal spannend.
 4. Probeer andere standjes
  Misschien een open deur, maar experimenteer eens met andere seksstandjes. Je hoeft niet gelijk je benen in je nek te liggen, maar ga op zoek naar een ander nieuw standje dat jullie allebei prettig vinden. Ter inspiratie hebben wij er 56 voor jullie in beeld gebracht.
 5. Ga samen op avontuur
  Behalve een andere plek/tijd en positie kun je natuurlijk ook je grenzen verleggen door jullie seksleven te verrijken met een speeltje. Ga samen shoppen en kom direct in de verleiding om het uit te proberen. 
 6. Geef een veelzeggend hint
  Maak zijn/haar lievelingseten, steek wat kaarsen aan, spuit een lekker luchtje op, doe wat leuks aan (zowel lingerie/ondergoed als je outfit), maak contact middels een uitdagende knipoog, ondeugende tik of geef je partner een massage. Ook kun je je partner een spannend cadeautje geven, ook daarmee laat je blijken dat je ondeugende plannetjes hebt.
 7. Neem het initiatief
  Stel eens voor om samen in bad te gaan, of lees een spannend boek voor. Integreer je fantasieën in je echte (seks)leven. Probeer eens iets anders te introduceren dan je standaard bedtijdroutine.