Voor het zingen de kerk uit, is dat veilig?

  • Geplaatst op
Voor het zingen de kerk uit, is dat veilig?

'Voor het zingen de kerk uit' is een uitspraak die gebruikt wordt voor Coitus interruptus: dit is het terugtrekken van de penis uit de vagina vlak voor de zaadlozing. Er zijn websites op internet die uitleggen dat dit een relatief veilige anticonceptie methode is.

'Voor het zingen de kerk uit' is een uitspraak die gebruikt wordt voor Coitus interruptus: dit is het terugtrekken van de penis uit de vagina vlak voor de zaadlozing.
Er zijn websites op internet die uitleggen dat dit een relatief veilige anticonceptie methode is. Zo schrijft ook  huisarts Geert-Jan van Holten. Wees echter heel voorzichtig met deze methode om niet zwanger te worden, want de kans op zwangerschap binnen een jaar loopt op tot 40%! Wat vaak niet uitgelegd wordt is dat er voorvocht uit de penis komt, al ruim vóór de zaadlozing. Ook in voorvocht kunnen spermacellen zitten en.... er is maar één spermacel en één eitje nodig voor een zwangerschap. Welk risico wil je lopen om zonder condoom te vrijen? 

Zijn condooms 100% veilig?

Geen enkel voorbehoedsmiddel garandeert 100% bescherming. Ook condooms niet. Want met een condoom kunnen ook dingen mis gaan. Het juist gebruiken van een condoom is heel belangrijk, en door fouten te voorkomen is de kans op problemen nihil.

Condooms zijn wel de gemakkelijkste bescherming en de enige:

  • - die je alleen nodig hebt tijdens de seks (anticonceptie met hormonen zoals de pil of spiraal moet je voortdurend gebruiken)
  • - die jou en je partner beschermt tegen geslachtsziekten (SOA)


Hoewel condoomfabrikanten steeds dunnere condooms kunnen maken die een beter gevoel geven, is vrijen met condoom vaak toch nét anders dan vrijen mét condoom, laten we daar eerlijk over zijn. Maar seks met condoom is óók fijn (wie slaat een fijne vrijpartij af als je een condoom moet gebruiken?). En met condoom hoef je je na de seks geen (dagen, weken, maanden) zorgen te maken over dat je misschien zwanger bent of een nare geslachtsziekte hebt opgelopen. 

Risico's van terugtrekken voor het klaarkomen

Zoals huisarts Geert-Jan van Holten aangeeft is er een ijzeren discipline bij koppels nodig om daadwerkelijk bij elke vrijpartij op tijd terug te trekken om niet klaar te komen in de vagina. De man moet tijdens het vrijen goed op blijven letten en... als hij zijn orgasme aan voelt komen en "zijn hormonen en zijn verstand even op nul zetten" moet hij op tijd terug trekken en klaarkomen buiten de vagina. Kan dat altijd goed gaan? Zelfs als er bijvoorbeeld wat alcohol in het spel is?

Bedenk voor je zelf (als man én als vrouw) wat fijner is: seks zonder condoom, en op het moment suprême de seks afbreken en hopen dat het goed gaat, of... een prettig condoom vinden (juiste maat, pasvorm, dikte) en zorgeloos kunnen vrijen en samen klaarkomen?