Stonewall-rellen; het begin van de beweging voor de rechten van de LGBTQ+-community

  • Geplaatst op
  • Door Nathalie
Stonewall-rellen;  het begin van de beweging voor de rechten van de LGBTQ+-community

Hoe de Stonewall-rellen de basis legden voor Pride wereldwijd

Op 28 en 29 juni 1969 vond een van de belangrijkste gebeurtenissen op het gebied van LHBTI-emancipatie in de Verenigde Staten plaats: de Stonewall-rellen (Stonewall riots).

 

Ruim een halve eeuw geleden braken deze rellen uit nadat de New Yorkse politie homobar Stonewall Inn in Greenwich Village binnenviel. Homoseksualiteit was in die jaren verboden in de VS (behalve in Illinois). In dei tijd was het dan ook hartstikke normaal dat gay bars in New York door politieagenten werden binnengevallen. Vaak lieten zij de bezoekers in ruil voor geld weer met rust.

 

Vaak was van tevoren bij het personeel bekend dat er een politie-inval zou komen die avond, door bronnen bij de politie. Behalve op deze dag; het personeel was niet getipt. De inval liep uit de hand; de agenten (voor een groot deel in burger) kregen ditmaal weerstand. Buiten verzamelde de bezoekers, die niet gearresteerd waren, en omstanders. Uiteindelijk  moest de politie het onderspit delven. Inmiddels hadden zich ruim vijfhonderd mensen bij de Stonewall verzameld. Bij het aanbreken van de dag stopten de rellen – maar de dag erna werden ze hervat. Duizenden mensen kwamen ’s avonds bijeen bij de Stonewall Inn. Velen van de dag ervoor, maar ook nieuwe sympathisanten. Ook nu duurden de rellen tot diep in de nacht.

 

De Stonewall riots worden dan ook wel gezien als het begin van de beweging voor de rechten van de LGBTQ+-community. Naarmate de beweging in de loop van jaren groeide, groeide ook de protesten mee. Deze protesten kregen eerst de benaming Gay Parade en later Pride Parade.

 

Tijdens Pride-maand in juni, en ook de viering van de Canal Parade in juli in Amsterdam, wordt er aandacht gevraagd voor de rechten en zichtbaarheid van de mensen uit de LGBTQ+-gemeenschap. Want zelfs in 2020 worden mensen uit deze community benadeeld op basis van hun seksuele oriëntatie of hun genderbeleving die afwijkt van de heersende norm. Zeven op de tien LHBTI'ers in Nederland krijgen te maken met fysiek of verbaal geweld in hun leven. De incidenten verschillen van bespuugd en uitgescholden worden tot aan extreem geweld. Mede daarom is het óók in Nederland nog steeds een noodzaak dat de Pride-maand wordt gevierd.

 

De Stonewall Inn bestaat nog steeds. In 2016 kreeg de plek een monument, het eerste monument voor LHBTI-rechten in de VS. Een goed moment om ook dit jaar weer even stil te staan bij dit belangrijke moment van verzet in de geschiedenis.