Gratis condooms voor Zuid-Afrikanen vaak lek

  • Geplaatst op

De Zuid-Afrikaanse regering heeft jarenlang volgehouden dat AIDS niet veroorzaakt wordt door HIV, maar door de armoede. Maar sinds enige tijd is er nu eindelijk een overheidscampagne om gebruik van condooms te promoten. De regering bestelde 423 miljoen condooms om gratis te verstrekken, maar voor de tweede keer in korte tijd blijkt een groot deel van die condooms van slechte kwaliteit.

De Zuid-Afrikaanse regering heeft jarenlang volgehouden dat AIDS niet veroorzaakt wordt door HIV, maar door de armoede. Maar sinds enige tijd is er nu eindelijk een overheidscampagne om gebruik van condooms te promoten. De regering bestelde 423 miljoen condooms om gratis te verstrekken, maar voor de tweede keer in korte tijd blijkt een groot deel van die condooms van slechte kwaliteit.

Onlangs klapten duizenden condooms kapot bij een opblaastest. Het vertrouwen in de regering die de condooms verspreidt loopt hierdoor opnieuw schade op. Het contract met een condoomfabrikant die 64 miljoen condooms zou leveren is direct stopgezet.

De vraag is nu of ook hier weer sprake is van een omkoopschandaal waarbij een fabrikant smeergeld aan een ambtenaar betaalde om condooms voor het overheidsprogramma te mogen leveren.

In augustus 2007 moesten al zo'n 20 miljoen condooms teruggehaald worden. Deze waren na het betalen van smeergeld aan een ambtenaar onterecht van het staatskeurmerk voorzien. Er zijn uiteindelijk slechts 8 miljoen exemplaren teruggehaald, en de actie leidde tot paniek en onzekerheid onder seksueel actieve mensen. De ambtenaar en de directeur en 'n werknemer van de condoomfabriek zijn aangeklaagd wegens fraude.