Gevaar anale seks wordt onderschat

  • Geplaatst op

Een opvallend onderzoek over anale seks werd in 2014 uitgevoerd in New York. Hoewel deze vorm van seks de volgende taboe lijkt te zijn welke doorbroken wordt, toont het onderzoek aan dat de voorlichting hierop achterloopt, en dat geldt met name voor hetero's.

Een opvallend onderzoek over anale seks werd in 2014 uitgevoerd in New York. Hoewel deze vorm van seks de volgende taboe lijkt te zijn welke doorbroken wordt, toont het onderzoek aan dat de voorlichting hierop achterloopt, en dat geldt met name voor hetero's. De uitkomsten tonen aan dat vooral jonge vrouwen zich niet bewust lijken te zijn van het feit bij anale seks zonder condoom de kans op HIV tot vijf keer groter is. Doordat bij anale seks de kans bestaat op het scheuren van bloedvaatjes, is de kans een (gevaarlijke) SOA op te lopen groter dan bij welk ander seksueel contact dan ook.

Homomannen lijken veel beter op de hoogte te zijn van de gevaren: 61% van de homo's gebruikt een condoom bij anale seks, uit het onderzoek bleek dat slechts 23% van de vrouwen dit doet. 
Daarnaast werd duidelijk dat van de vrouwen die wel eens anale seks zonder condoom hebben gehad slechts 35% een HIV-test had gedaan, terwijl meer vrouwen die dit met condoom deden een HIV-test deden, namelijk 63%. De conclusie uit het onderzoek is dus dat mensen niet door hebben hoe belangrijk condooms en SOA-testen zijn als je aan anale seks doet. 

Onderzoekers en voorlichters zijn niet verrast door deze resultaten. Bij de 'algemene' seksuele voorlichting wordt zelden over anale seks gesproken en recht men zich vooral op de gevaren van SOA's en ongewenste zwangerschappen bij vaginale seks. Gevolg is dat vooral jonge meisjes die seks hebben vooral aan orale en anale seks doen, omdat zij in de veronderstelling zijn dat hier minder risico's aan verbonden zijn. 
In homo-kringen wordt al veel langer op het belang van condooms gewezen bij anale seks. Maar omdat deze vorm van seks niet alleen door homo-mannen wordt bedreven, is het belangrijk dat de gevaren van anale seks niet worden vergeten in de seksuele voorlichting aan jongeren.