• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Welke seksuele handelingen zijn veilig en welke niet?

Niet alle seksuele handeling geven evenveel risico's op besmetting met een geslachtsziekte (seksueel overdraagbare aandoening, afgekort SOA) of op een zwangerschap. Op alfabetische volgorde vind je hier de meest bekende seksuele handelingen met daarbij uitleg of en waarom het wel of niet veilig is indien één van beide partners mogelijk met een SOA is besmet.


Anale seks

Als je zonder condoom anale seks hebt loop je een risico op het krijgen van een SOA. De ziekten chlamydiasyfilishepatitis Bgonorroeherpes genitalisschurft, maar ook genitale wratten en schaamluis kunnen worden overgedragen. Doordat mogelijk scheurtjes of kleine wondjes kunnen ontstaan kan ook HIV worden overgedragen. Anale seks is veel veiliger met een condoom. Normale CE-gekeurde condooms kunnen hiervoor worden gebruikt, maar i.v.m. de extra wrijving zeker niet langer dan een kwartier. Nóg veiliger voor anale seks zijn speciale extra dikke condooms in combinatie met veel glijmiddel op waterbasis of siliconenbasis.
Anale seks is veilig voor een ongewenste zwangerschap, maar pas wel op dat er geen sperma 'teruglekt' naar de vagina.


Beffen

Onveilig voor SOA, ook als de vrouw niet menstrueert. Bij beffen is er risico op syfilisherpes genitalishepatitis Bgenitale wratten, en bij baardgroei of intiem contact kan ook schaamluis en schurft overgedragen worden. Het risico is te verkleinen door een beflapje te gebruiken. Beffen is veilig voor HIV als degene die wordt gelikt niet menstrueert, maar het is onveilig voor degene die likt als de ander menstrueert. Beffen is wel veilig voor een ongewenste zwangerschap.


BDSM

BDSM is de afkorting voor 'Bondage en Sadomasochisme'. Het is veilig voor soa en HIV als er geen bloed vloeit en geen wondjes worden gemaakt; gebruikte voorwerpen moeten goed worden gereinigd na gebruik. Veilig voor zwangerschap.


Coïtus interruptus

(terugtrekken of het spreekwoordelijke 'voor het zingen de kerk uitgaan')
Altijd onveilig, het beschermt niet tegen een SOA en ook niet tegen een zwangerschap. Vanwege contact tussen slijmvliezen en intiem contact kunnen geslachtsziekten als trichomonasherpes genitalisgenitale wrattenhepatitis BHIVgonorroechlamydiasyfilisschurft en schaamluis worden overgedragen. Een zaadlozing is niet noodzakelijk voor de besmetting met een SOA. Om te beschermen tegen de overdracht van een SOA dient een condoom of vrouwencondoom te worden gebruikt. 
Omdat er zaadcellen in het voorvocht kunnen zitten is Coïtus interruptus ook niet veilig om een zwangerschap te voorkomen. Een (vrouwen)condoom biedt goede bescherming, maar ter voorkoming van een zwangerschap kan ook de (prik)pil, spiraaltje of pessarium worden gebruikt. Deze beschermen echter niet tegen SOA.


Contact tussen vagina en penis

(zonder neuken)
Onveilig voor geslachtsziekten als er contact is tussen slijmvliezen. Hierdoor loop je risico op hepatitis Bgonorroechlamydiasyfilisgenitale wrattenherpes genitalis en schurft. Voor HIV onveilig als een beetje voorvocht/sperma toch in vagina komt of als de vrouw menstrueert. Veilig voor zwangerschap, tenzij er toch een beetje voorvocht/sperma in vagina komt.


Droogneuken

Met kleding aan met de schaamstreek tegen elkaar aan wrijven: Veilig voor SOA, HIV en zwangerschap. 
Als men geen kleren of slechts ondergoed draagt, is er wel risico op overdracht van schurft en schaamluis.


Masseren en strelen

Veilig voor soa en HIV en zwangerschap. Als het masseren toch seks tot gevolg heeft en daarbij een condoom wordt gebruikt, pas dan op dat het condoom niet in aanraking komt met massage-olie. Condooms welke meestal van latex-rubber zijn gemaakt kunnen niet goed tegen olie en kunnen daardoor stuk gaan.


Masturbatie, vingeren, aftrekken, jezelf en/of je partner bevredigen

Veilig voor SOA als je elkaar vingert of aftrekt. Let wel op dat via de vingers vocht of slijm van vagina of anus, sperma of menstruatiebloed niet wordt overgebracht van de één naar slijmvliezen van de ander, want dan is er een kleine kans op besmetting met een SOA of HIV. Bij intiem lichamelijk contact is er ook kans op schurft en schaamluis
Veilig voor zwangerschap als er geen sperma aan vingers/handen zit, waardoor sperma toch in de vagina kan komen.


Neuken

Onveilig voor geslachtziekten en zwangerschap. Zonder (vrouwen)condoom loop je het risico op HIVgonorroechlamydiasyfilistrichomonasherpes genitalisgenitale wrattenhepatitis Bschurft en schaamluis. Ter voorkoming van een zwangerschap kan een (vrouwen)condoom, (prik-)pil, spiraaltje of pessarium gebruikt worden.


Pijpen

Onveilig voor SOA: zowel degene die pijpt als degene die wordt gepijpt loopt risico op syfilisherpes genitalisgenitale wrattenchlamydia en gonorroe. Het risico is aanzienlijk te verkleinen door een condoom te gebruiken.
Veilig voor HIV als de man niet klaarkomt in de mond van degene die pijpt. Degene die gepijpt wordt loopt geen risico op besmetting met HIV. Pijpen geeft geen risico op een ongewenste zwangerschap, ook niet als er sperma in de mond komt.

Heb je seks zonder condoom gehad en risico op een SOA? Bekijk de gratis SOA Test Advies Wijzer.


Vingeren

Vingeren is het aanraken van de vagina en de clitoris met een of meer vingers. Hierbij wordt bijvoorbeeld het gebied rondom de clitoris of de clitoris zelf, de buitenste schaamlippen of de ingang van de vagina gemasseerd. Ook kunnen een of meerdere vingers in de vagina geduwd worden. Door het vingeren kan een vrouw seksueel opgewonden raken en klaarkomen. Het zichzelf vingeren is een vorm van masturbatie. Het vingeren kan ook door een sekspartner gedaan worden.