• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Schurft (scabies)

Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een klein beestje dat onder een microscoop goed te zien is. De vrouwtjes graven gangetjes in de huid en leggen daar hun eitjes. Deze komen na drie tot vier dagen uit. Schurft veroorzaakt jeuk, die heel vervelend kan zijn. Maar het is niet ernstig.
De ziekte wordt meestal door intiem lichamelijk contact overgebracht. Je kunt het krijgen bij het vrijen, maar ook door in een bed te slapen van iemand die schurft heeft of door diens kleren te dragen.

Verschijnselen bij mannen en vrouwen
Ongeveer drie weken nadat je geïnfecteerd bent, ontstaat jeuk over het hele lichaam. In bed wordt het erger. De gangetjes zijn vooral op de pols, tussen de vingers, in de knieholten en onder de borsten te zien. Op de geslachtsorganen kunnen kleine roodpaarse bultjes ontstaan. Krabben helpt niet en je kunt er de huid mee beschadigen.


Onderzoek
De arts kan onderzoeken of je echt schurft hebt door te zoeken naar de schurftmijt. Afhankelijk van de manier waarop je schurft hebt opgelopen, kan het nodig zijn dat de arts je onderzoekt op andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA).


Behandeling
De arts schrijft een smeersel, crême of gel voor. Lees altijd de gebruiksaanwijzing en volg deze goed op. Je moet het smeersel na het douchen op het hele lichaam (behalve het hoofd) smeren.
Het moet acht tot twaalf uur blijven zitten. Soms wordt de behandeling herhaald om er zeker van te zijn dat de gehele huid is behandeld. Ook dode schurftmijten kunnen enige tijd na behandeling nog overgevoeligheidsreacties van de huid geven en jeuk veroorzaken. De jeuk kan enige weken aanhouden, maar is meestal direct na de behandeling al een stuk minder.
Om te voorkomen dat de schurft terugkeert, moet je kleren en beddengoed goed wassen op minimaal 60 graden. Matrassen en kussens moet je luchten.
Het is belangrijk dat je partner(s) en eventueel anderen met wie je het bed of de kleren deelt, zich ook laat (laten) behandelen. Zelfs als zij geen klachten hebben, kunnen zij toch besmet zijn. Ook hun beddengoed, handdoeken en kleren moeten worden gewassen.