• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Trichomonas

Trichomonas is een goed behandelbare SOA (seksueel overdraagbare aandoening) die niet ernstig is.

Trichomonas is een eencellig organisme, dat zich door een paar zweepdraden voortbeweegt. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Net als bij sommige andere SOA kun je een trichomonas-infectie hebben zonder duidelijke klachten.

Verschijnselen bij de vrouw
Door een trichomonas-infectie kunnen vrouwen last krijgen van een ontstoken vagina. Een overvloedige en melkachtige of geelgroene afscheiding welke soms wat schuimachtig is en onaangenaam kan ruiken, kan duiden op een trichomonas-infectie. Schaamlippen en de binnenkant van de vagina kunnen rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Plassen kan hierdoor een pijnlijk gevoel geven. De klachten kunnen soms zeer mild zijn en tijdens de menstruatie plotseling toenemen.
 

Verschijnselen bij de man
Een een trichomonas-infectie bij de man levert vaak weinig of helemaal geen klachten op. Soms, bij het plassen na het opstaan kan een beetje afscheiding uit de plasbuis komen. Ook kan de eikel of enkel de huid rond de uitgang van de plasbuis geïrriteerd zijn en kan plassen een branderig gevoel geven.
 

Diagnose en onderzoek
Door een uitstrijkje te maken van de plaats waar mogelijk een trichomonas-infectie is, kan een arts een trichomonas-infectie aantonen. Vaak zal aanvullend onderzoek worden gedaan om andere SOA uit te sluiten.
 

Behandeling van een trichomonas-infectie
Met een éénmalige dosis tabletten of speciale vaginale zetpillen is een trichomonas-infectie goed te behandelen. Aanwijzingen voor de behandeling dienen nauwkeurig worden opgevolgd, zo mag tijdens de behandeling geen alcohol worden gedronken. Ook de partner(s) waarmee seksueel contact is geweest moet worden onderzocht en bij aanwezigheid van trichomonas worden behandeld. Ook als de partner geen klachten heeft dient dit te gebeuren omdat anders een grote kans bestaat dat partners elkaar over en weer besmetten. Tijdens de behandeling van trichomonas dienen condooms te worden gebruikt tijdens geslachtsgemeenschap.