• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is Sadomasochisme of SM?

In de volksmond is de afkorting SM wat bekender. Sadomasochisme is een combinatie van sadisme en masochisme, het is seksuele bevrediging door het incasseren en uitdelen van fysieke of psychische pijn. 

Het begrip sadisme is afkomstig van de Franse auteur Francois Marquis de Sade (1740-1814). Hij schreef een serie romans met gewelddadig-obscene inhoud. De benaming sadomasochisme werd door de seksuoloog Krafft-Ebing (1840-1902) in het leven geroepen. Het woord masochisme wordt echter toegeschreven aan de auteur Leopold von Sacher-Masow (1836-1898), die in de roman "Venus im Pelz" het genot van pijnervaring beschreef. 
 

Bepalend voor masochisme is de erotiserende werking van pijn. Wat voor een buitenstaander alleen als pijnlijk wordt ervaren, wordt hier als seksueel opwindend gezien.

Sadomasochistische rollenspelen hebben vaak een voorspelbaar machtspatroon, bijvoorbeeld:

  • meester en slaaf
  • werkgever en dienstmeisje
  • leraar en scholier
  • bezitter en hond

Hoe een rol genoemd wordt, verschilt per groep.

Veel sadomasochisten hebben een voorkeur voor zwarte leder- of gummikleding, gezichtsmaskers, boeien en zwepen. Voornamelijk in de homowereld tonen zwarte zakdoeken of leren bandjes, die uit de achterste broekzak bungelen, de seksuele voorkeur voor bepaalde rollen: links gedragen betekent dominant, en rechts betekent onderwerping. Meer dan de helft van alle sadomasochisten wisselt vaker van de sadistische naar de sadomasochistische rol, en andersom. Dit noemt men switchen. 

In mildere vorm, zonder openlijk geweld of bestraffing, is dominantie en onderwerping in meerdere verhoudingen zichtbaar, bijvoorbeeld door het omdoen van blinddoeken en boeien, of het maken van krassen op de rug. Variaties van sadomasochisme zijn boeienspelen (bondage) of het slaan op de billen (spanking). In advertenties worden hiervoor vaak de aanduidingen BDSM voor bondage/SM gebruikt. 
 

Soms beperkt sadomasochisme zich echter alleen tot de wereld van de fantasie, al ziet de buitenwereld deze bijna onschuldige vorm toch iets anders. Hoewel sadomasochistische acties in hun meest extreme vorm gevaarlijk kunnen zijn, weten de meeste SM-ers de risico's goed in te schatten en binnen de perken te houden. Wie met zijn partner sadomaso-seks wil uitproberen, doet er goed aan van tevoren een teken of een woord af te spreken - het zogenaamde safeword -, waardoor het spel direct wordt onderbroken. Op deze manier kan de onderworpene zich beschermen tegen een dreigende kwelling.