• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is lubriek?

Lubriek is een ander woord voor geil, maar dan minder plat. Andere synoniemen voor lubriek zijn dan ook seksueel opgewonden, begerig, heet, hitsig, lascief, ontuchtig, opgewonden, wellustig en wulps.

Seksuele opwinding (geilheid) is de lichamelijke en geestelijke voorbereiding van een mens of dier op de geslachtsgemeenschap. Seksuele opwinding is de tweede fase in de seksuele responscyclus en het voornaamste doel van het zogenaamde voorspel. Zonder seksuele opwinding is gemeenschap niet mogelijk of zeer moeizaam en pijnlijk ('droge seks').

De geestelijke verandering betreft een vergrote aandacht voor seksualiteit. Door vrijgave van endorfine ontstaat een gelukzalig gevoel. Dit leidt vaak tot een verminderde aandacht voor andere zaken.

De duidelijkste lichamelijke veranderingen zijn bij de man normaal gesproken een erectie, al dan niet gepaard gaand met het afscheiden van voorvocht. Een erectie is noodzakelijk om de penis in de vagina te kunnen steken, en voorvocht dient om eventuele urineresten uit de plasbuis weg te spoelen. Bij de vrouw komt vochtafscheiding vrij in de vagina (ze is nat). Dit vocht dient als glijmiddel en is nodig voor een comfortabele geslachtsgemeenschap. Bij de vrouw zwellen verder de schaamlippen enigszins op door vergrote bloedtoevoer naar de vagina. Bovendien gaan ze enigszins uit elkaar staan om de penetratie te vergemakkelijken. Maakt de vrouw onvoldoende voorvocht aan dan is het wenselijk om een glijmiddel te gebruiken.

Ook minder bewuste signalen kunnen uitgezonden worden als men seksueel opgewonden is; zo vergroten zich de pupillen en treden tintelingen op. Zowel de man als de vrouw vertonen vaak een 'seksblos', ze lopen rood aan in het gezicht of krijgen rode vlekken in gezicht en hals.