• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Informatie over de Vagina

De vagina, ook wel schede genoemd, is maar een klein gedeelte van de vrouwelijke geslachtsorganen.

De vagina is soort buis van spieren van zo'n 7 à 10 cm lang. Deze loopt van de baarmoedermond tot aan de vulva-opening.

De vagina heeft drie belangrijke functies:

  • de vagina het is het kanaal waardoor het menstruatiebloed naar buiten kan,
  • de penis past erin welke door de vagina wordt omsloten en
  • de vagina rekt bij de geboorte van een baby zover uit, dat de baby erdoor naar buiten kan.

Aan de binnenkant van de schede bevinden zich talrijke slijmproducerende cellen. Ze zorgen voor de zelfreiniging van de schede. Het gevoelige ecologische evenwicht van de schedeflora kan vooral door antibiotica, verkeerde voeding of intiemsprays verstoord worden. Naast reinigende afscheidingen produceert de vagina bij seksuele opwinding een natuurlijk glijmiddel voor de geslachtsgemeenschap. Het samenspel van de verschillende stoffen veroorzaakt bij elke vrouw een andere geur. Sommigen vinden het een beetje op die van oesters lijken en mannen ervaren dit meestal als opwindend.

Bij een orgasme wordt er nog een vloeistof gevormd. Hiervan werd lange tijd gedacht dat deze ook in de schedewand geproduceerd werd. Echter, deze vloeistof komt uit klieren aan de urineleider ofwel urethra. Het is geen urine, maar een afscheiding die lijkt op de mannelijke prostata-uitscheiding. Daarom noemt men het ook wel de vrouwelijke ejaculatie. Bij sommige vrouwen kunnen deze klieren tamelijk fors zijn, waardoor veel "ejaculatievloeistof" gevormd wordt. Hoewel lang niet alle vrouwen bij een orgasme ejaculeren, kan dit vaak toch gestimuleerd worden via bewerking van de zogenaamde G-spot. De G-spot ligt aan de urethra en kan via de voorste schedewand gevoeld worden. Bij hevige stimulering zwelt het weefsel op, waardoor een bijzonder intensief orgasme kan ontstaan.

De elasticiteit van de schede neemt af met de jaren en vooral na meerdere geboorten, waardoor aan de penis minder wrijving gevoeld kan worden. Door training van de 'PC-spier' (pubococcygeus-spier) kan die verminderde wrijving weer worden verhoogd. Vrouwen voelen die spier goed als ze tijdens het plassen de urinestraal onderbreken. Hoewel zich in de schedewand, in tegenstelling tot de clitoris, nauwelijks zenuweinden bevinden, leidt de geoefende aanspanning van de PC-spier tot een aangenaam gevoel voor beide partners.