• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is een erectie?

Wanneer mannen opgewonden worden stroomt er bloed naar hun penis. Deze wordt dan groter en hard. Dit noemen we een erectie, of een stijve. 

In een penis zitten zwellichamen. Dit zijn een soort sponsjes. Bij een erectie komt er bloed in de zwellichamen waardoor de penis groter en hard wordt en overeind gaat staan. De voorhuid schuift naar achteren over de eikel. De eikel komt dan bloot te liggen. Bij mannen die besneden zijn, is de eikel altijd al zichtbaar. Ook de ballen worden bij een erectie steviger en harder.

De vorm en grootte van een stijve penis verschilt per man. De gemiddelde lengte ligt tussen de 13,5 en 16 centimeter. Mannen kunnen op twee manieren een erectie krijgen: een stijve die een stuk groter wordt (groeier) en een waarbij de penis in slappe toestand al behoorlijk lang is en alleen maar stijf wordt (bloeier). Hoe groot de penis is verschilt sterk van man tot man, maar ook van uur tot uur. Hij krimpt of zet uit afhankelijk van hoe je je voelt, wat je draagt of hoe warm het is. Ook de dikte en de vorm van de penis kan verschillen. Een erectie kan ook scheef staan. Dit is volkomen normaal en heeft geen invloed op het plezier in seks.

Een erectie is in de eerste plaats belangrijk om geslachtsgemeenschap te kunnen hebben. Het ervaren van een erectie kan ook zorgen voor opwinding. Bij zowel de man zelf, als bij zijn partner. Maar het hebben of krijgen van een stijve hoeft niet altijd te betekenen dat een man zin heeft om te vrijen. Het kan ook een lichamelijke reactie zijn, zonder dat een man zin heeft in seks. Denk hierbij aan een erectie bij het wakker worden of een spontane stijve tijdens de puberteit.

 

Je hebt zelf de keuze of je seks hebt tijdens een erectie. Het zou ook wel heel lastig zijn als je bij elke erectie seks moet hebben, zoals bijvoorbeeld op school of je werk. Mannen met meer testosteron hebben niet vaker een stijve. Hoeveel erecties je hebt, heeft ook te maken met hoeveel je met seks bezig bent, wat de mogelijkheden zijn om seks te hebben, etc.

De penis kan in stijf of hard worden tijdens de slaap of in erectie zijn tijdens het ontwaken. Dit heet nachtelijke penistumescentie (NPT) en heeft niets met seksuele gedachten of dromen te maken. Wel kan het verklaren waarom veel mannen in de ochtend zin in seks hebben. De ochtenderectie is een overblijvende erectie vanuit de laatste zogenoemde remslaap, en treedt daardoor vaak op als de man vanzelf ontwaakt, en niet wanneer deze wakker wordt gemaakt. Afwezigheid van nachtelijke erectie wordt gebruikt om onderscheid te maken tussen fysieke en psychische oorzaken van erectiestoornissen.

Wanneer een man geen erectie kan krijgen of geen erectie die voldoende is om een goede geslachtsgemeenschap te kunnen hebben, noemt men dat een erectiestoornis of impotentie. Priapisme is de wetenschappelijke term voor een permanente (veelal pijnlijke) erectie, niet te verwarren met de spontane erectie.

Het kan iedere man wel eens gebeuren dat hij geen stijve penis kan krijgen of dat deze tijdens het vrijen niet voldoende hard blijft. Dit is niet raar maar als dit vaker gebeurt dan is dat natuurlijk vervelend en spreken we over erectieproblemen. Wanneer er regelmatig erectieproblemen zijn dan kan dit voor onzekerheid zorgen waardoor het alleen nog maar lastiger wordt om een erectie te krijgen of vast te houden.

Als het over erectieproblemen gaat spreken artsen erectiele disfunctie of impotentie. Een arts zal zich vooral richten op de fysieke oorzaak en behandeling van een erectiele disfunctie en zich verder afzijdig houden van de psychologische en sociale gevolgen. Zo kunnen erectieproblemen een relatie behoorlijk onder druk zetten als het probleem langere tijd speelt. Een seksuoloog is er wel in gespecialiseerd om het totaalplaatje te bespreken.

Je hebt niet altijd dezelfde mate van erectie. Bijvoorbeeld bij vermoeidheid of spanning kan je erectie minder zijn. Bij een eerste date ben je misschien zenuwachtig en is je erectie niet maximaal. Of je bent juist zo opgewonden dat je erectie wel maximaal is. Iedere situatie is anders.

Er zijn allerlei oorzaken voor erectieproblemen. In veel gevallen worden de problemen veroorzaakt door ongezonde gewoonten zoals obesitas / overgewicht, stress, roken, alcoholmisbruik of drugsgebruik. Na het 30ste levensjaar neemt het testosteron bij mannen af, dit kan dan ook de reden zijn voor erectieproblemen. De gevoeligheid van de penis neemt af waardoor langer en stevigere stimulatie nodig is om dezelfde fysieke reactie te krijgen als vroeger. Bovendien is zijn erectie vaak minder hard: de penis wijst minder sterk omhoog.

Soms worden erectieproblemen veroorzaakt door gevoelens van angst. De angst of de drang om te presteren tussen de lakens kan ervoor zorgen dat het door de spanning alleen maar lastig wordt om een erectie te krijgen en te houden. Het helpt dan als dit met de bedpartner goed bespreekbaar is. Bespreek je erectieproblemen in een ontspannen setting met je partner, het liefst buiten de slaapkamer. Er kan ook hulp worden ingeschakeld van een seksuoloog of psycholoog om te leren omgaan met de druk van ‘het moeten presteren’ tussen de lakens.

Door het trainen van de bekkenbodemspier kan je makkelijker een erectie krijgen, deze sneller krijgen en langer aanhouden. Dit komt omdat deze spier ervoor zorgt dat er bloed naar de penis gestuwd kan worden. Door de bekkenbodemspier te trainen krijg je tevens meer controle over het moment van ejaculeren zodat je het hoogtepunt kunt uitstellen. De bekkenbodemspier is dezelfde spier die je gebruikt om je plas op te houden. Er bestaan ook erectiepillen op natuurlijke basis. Deze erectiepillen zijn in tegenstelling tot middelen zoals Viagra of Kamagra niet chemisch maar bestaan uit een mix van natuurlijke stoffen die het makkelijker maken een erectie te krijgen. Als je natuurlijke erectiepillen koopt let er dan op dat er stoffen in zitten waarvan de werking is bewezen.