• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Seks tijdens de menstruatie of in je stopweek: veilig of niet?

Veel vrouwen hebben geen trek in seks als ze ongesteld zijn. Meestal omdat ze zich niet vrij voelen (‘als er maar niet te veel bloed uitkomt’ of ‘als het maar niet stinkt’). Andere vrouwen voelen zich juist ongeremder door de grote hoeveelheid hormonen die bij hun menstruatie vrijkomt. In dit artikel beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over seks tijdens de menstruatie. 

Is seks bij menstruatie veilig?

In het antwoord op deze vraag kunnen we kort zijn: ja, seks tijdens je menstruatie is veilig. Medisch gezien is er geen enkel bezwaar tegen seks tijdens de menstruatie. Echter: veel vrouwen vinden het niet prettig om te seksen als ze ongesteld zijn. En er zijn natuurlijk ook mannen die liever niet ‘de rode zee’ bevaren.

Let op: je kunt zwanger worden als je ongesteld bent 

En er is nog iets: hoewel de kans klein is, is het niet uit te sluiten dat je tóch zwanger wordt van onbeschermde seks tijdens je ongesteldheid. Dat heeft er vooral mee te maken dat spermacellen tot wel vijf dagen in je lichaam kunnen overleven.

Lees ook: wanneer ben je vruchtbaar en kun je zwanger worden?

Meer zin in seks bij ongesteldheid

Je testosteronniveau stijgt tijdens de menstruatie. Dat kan er ook voor zorgen dat je als vrouw juist meer zin hebt in seks. Sommige vrouwen voelen zich minder geremd om seks te hebben door de veranderingen in de hormoonhuishouding. En sommige mannen hebben gewoon zo vaak zin in seks dat het ze niks uitmaakt als hun partner ongesteld is.

Seks hebben in je stopweek, is dat veilig?

Je stopweek is de week waarin je geen anticonceptiepil slikt, als je aan de pil bent. Je slikt de pil voor 21 dagen en daarna slik je hem een week niet. In de stopweek word je ongesteld. Hoewel, echt ongesteld word je niet als je de pil slikt omdat er geen eicel is die opgeruimd moet worden. Het gaat om een onttrekkingsbloeding.

Ook seks hebben tijdens de stopweek is volkomen veilig. Je kunt niet zwanger worden in de stopweek. Uiteraard hangt de betrouwbaarheid van de pil wel af van de mate waarin je hem de weken daarvoor consequent hebt geslikt. 

Voordelen van seks tijdens de menstruatie

Zitten er eigenlijk nog voordelen aan het hebben van seks tijdens de menstruatie? Jazeker! 

  • Als je veel last hebt van je ongesteldheid kan een orgasme die klachten verlichten. Het is een soort natuurlijke pijnstiller. Lees ook: Helpt masturberen tegen menstruatiepijn?
  • Seks kan ervoor zorgen dat de bloeding vermindert omdat de baarmoeder en de baarmoedermond samentrekken als je klaarkomt. Klaarkomen tijdens de seks is dus wel een must.
  • Ook wordt tijdens seks endorfine aangemaakt, wat het neerslachtige of chagrijnige gevoel tijdens de ongesteldheid tegen kan gaan.
  • Als laatste kan de seks zelf soepeler verlopen, doordat het (beetje) bloed dient als een natuurlijk glijmiddel.

Nadelen van seks tijdens de menstruatie

Nadelen, zijn die er ook?

  • De kans op de overdracht van soa’s is groter als je ongesteld bent. Des te belangrijker wordt het om een condoom te gebruiken.
  • Een ander nadeel is de spontaniteit die vaak minder is, omdat vrouwen (of mannen) zich toch zorgen maken over bloed op de lakens of onfrisse geuren.

Soms is het dus beter om gewoon een paar dagen te wachten om weer te gaan seksen.

Tips voor seks als je ongesteld bent

Tips van professionals uit de erotische sector:
Er zijn speciale tampons om seks te hebben als je ongesteld bent. Het is een soort plat rond sponsje dat je tegen de baarmoedermond aan drukt. Je kunt dan seks hebben, en het sponsje gaat bloedverlies vanuit de baarmoeder tegen. 
Daarnaast kun je er voor kiezen om rode condooms te gebruiken, waardoor je het ook minder ziet als er wat bloed is.  

Een andere hygiënische en veilige wijze om seks te hebben tijdens je menstruatie is het gebruik van een vrouwencondoom.

Alternatieve seks tijdens de menstruatie

Niet iedereen is fan van seks tijdens de menstruatie. Sommige vrouwen zien het echt niet zitten en sommige mannen ook niet. Dat betekent niet dat je helemaal geen seks kunt hebben tijdens die dagen van de maand. 

Er is natuurlijk ook heel veel leuks te doen op seksgebied zonder dat het op penetratie aankomt. Misschien kunnen we je bij Condoom-Anoniem nog wel wat inspireren met ons assortiment seksspeeltjes!