• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wanneer ben je vruchtbaar en kun je zwanger worden?

Vruchtbaarheid vrouw

Als vrouw heb je een aantal vruchtbare dagen per maand, ervan uitgaande dat er geen problemen met je vruchtbaarheid zijn. 

Wat deze vruchtbare dagen zijn, hangt af van je cyclus, maar de dagen liggen altijd rond de eisprong. De eerste uren na de eisprong ben je het vruchtbaarst. Sommige vrouwen kunnen voelen wanneer de eisprong precies plaatsvindt. 

Je lichaamstemperatuur wordt tijdens deze periode iets hoger en er is meer slijm rond je baarmoedermond. Sommige vrouwen zeggen ook dat ze tijdens deze uren extra veel zin hebben in seks.

Na meer dan 24 uur na de eisprong is de kans op een zwangerschap al afgenomen. Een eicel blijft gemiddeld een etmaal in leven. Betekent dit dat je slechts een paar uur de tijd hebt om te vrijen? Nee, want spermacellen zijn taaie jongens. Ze kunnen wel vijf dagen overleven in je lichaam. Sperma dat voorafgaand aan je eisprong aanwezig is, kan het eitje dus ook bevruchten.

Ovulatie

Je kent misschien wel de term ovulatie. Dit staat voor de eisprong. Een rijpe eicel kan tijdens elke menstruatiecyclus bevrucht worden en in een zwangerschap resulteren. Als je zwanger wilt worden, wil je natuurlijk weten wat het beste moment is om te vrijen om de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken.

Vruchtbare periode: ovulatie berekenen

Het is mogelijk om je ovulatie (dus je eisprong) te berekenen. Daarvoor is het wel belangrijk dat je een regelmatige cyclus hebt. Voor vrouwen met een onregelmatige cyclus is het bijna onmogelijk om een betrouwbare berekening te maken. Let op: de eisprong kan per vrouw én per cyclus verschillen. 

Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Bij zo’n gemiddelde cyclus hoort een eisprong die 14 dagen voor de eerste dag van de volgende menstruatie plaatsvindt. Bij een cyclus van 28 dagen is de eisprong dus precies op dag 14. Een paar dagen daarvoor en één dag erna ben je op je vruchtbaarst.

Hoe bereken je de ovulatie of eisprong?

  1. Neem de eerste dag van je laatste menstruatie.
  2. Tel hier het aantal dagen van jouw persoonlijke cyclus bij op.
  3. Plusminus 14 dagen voor deze dag vindt de eisprong bij jou plaats.
  4. De meeste kans op zwangerschap heb je op deze dag en de twee dagen ervoor.

Op internet vind je op verschillende plekken ook ovulatiecalculators die het rekenwerk voor je kunnen doen. Maar let nogmaals op: de vruchtbaarheid van een vrouw is geen wiskunde, maar biologie. Garanties dat je zwanger wordt (of niet zwanger wordt) heb je nooit.

Als je de eisprong berekenen lastig vindt, dan kun je ook een ovulatietest gebruiken. Een ovulatietest meet de hormoonspiegel die hoger wordt vlak vóór je eisprong. In een testpakket zitten meerdere testen, zodat je dat gedurende meerdere dagen kunt meten.

Vruchtbaarheid man

Om zwanger te worden zijn er twee nodig: zowel de vrouw moet vruchtbaar zijn als de man. Bij de vruchtbaarheid van de man gaat om spermacellen, en is het aantal spermacellen van belang, én de beweeglijkheid van de spermacellen (ofwel: hoe goed kunnen ze 'zwemmen'). Om duidelijkheid te hebben over je vruchtbaarheid kun je als man je sperma laten testen in het ziekenhuis, maar dat is voor sommigen wel een drempel en een ziekenhuis doet niet zomaar even een spermatest.

Gelukkig zijn er ook betrouwbare vruchtbaarheidstests voor mannen die je gewoon thuis uit kunt voeren. Met de test van Sperm OK weet je supersnel of je genoeg spermacellen in je zaad hebt en of ze beweeglijk genoeg zijn. 

Binnen 10 minuten heb je de uitslag van de test met een nauwkeurigheid van meer dan 95%. Vanzelfsprekend versturen we alle pakketjes van Condoom-Anoniem zeer discreet, zodat de buurman niet hoeft te weten dat jij een vruchtbaarheidstest hebt besteld.

Zwanger worden tips

Als je zwanger wilt worden, moet je simpelweg de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk maken. Dat betekent dat je in de hele periode rond je ovulatie om de dag gaat vrijen. Dan is dan kans groot dat je minstens twee keer seks hebt gehad in je vruchtbare dagen.

Blijf nog even liggen nadat de man is klaargekomen. Het best kun je je bekken ook nog wat omhoog brengen en wat heen en weer wiegen, zodat de zaadcellen nog makkelijker dicht in de buurt van je baarmoedermond kunnen komen.

Verder is het voor een succesvolle zwangerschap belangrijk dat je goed in je vel zit en niet teveel stress hebt. Besteed aandacht aan wat je eet en hoe je met je lichaam omgaat. Sporten is gezond, maar je moet het ook niet overdrijven.

Let erop dat de meeste stellen meerdere maanden nodig hebben om zwanger te worden. Na een jaar is één op de tien stellen nog altijd niet zwanger. Bespreek het gerust met je huisarts als je liever niet te lang wilt wachten.

Niet zwanger worden tips

Stellen die niet zwanger willen worden, vermijden soms seks tijdens de vruchtbare dagen van de vrouw. Maar juist omdat de cyclus nog weleens kan afwijken (zelfs als je een zeer regelmatige cyclus hebt), is dit geen al te betrouwbare methode voor anticonceptie.

Wist je dat je zelfs zwanger kunt worden als je ongesteld bent? De enige manier om gegarandeerd niet zwanger te worden is door geen gemeenschap te hebben. Toch kun je ook veilig vrijen door goede anticonceptiemiddelen op de juiste manier te gebruiken.

Verdiep je in het juiste gebruik van een condoom als je dit nog niet eerder hebt gedaan. Als je echt niet zwanger wilt worden en/of soa’s wilt voorkomen is het aan te raden aan anticonceptiemiddel zoals de pil of een spiraaltje met condooms te combineren. Dan is de kans op een zwangerschap vrijwel uitgesloten.

Zwangerschapstest

Gevoelige borsten, misselijkheid, verandering van geur en smaak. Het zijn aanwijzingen dat je zwanger kunt zijn. Om het zeker te weten zul je een zwangerschapstest moeten doen. Wil je een betrouwbare test anoniem bestellen? Bestel dan je zwangerschapstest bij Condoom-Anoniem.

Als de test uitwijst dat je zwanger bent is het niet nodig om nog een tweede of een derde test te doen. Een zwangerschapstest is betrouwbaar zodat je het dan al zeker weet!