• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wanneer moet je een SOA test doen?

Als je onbeschermde seks hebt hebt gehad kun je besmet raken met een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) of geslachtsziekte. Wees je dan bewust van een aantal belangrijke feiten:

  • Een SOA kun je ook krijgen door orale seks (beffen of pijpen) en door anale seks.
  • Je krijgt géén SOA door te drinken uit een glas van een ander, en ook niet door hoesten, via een wc-bril of insectenbeten.
  • De partner waarmee je seks hebt gehad kan een SOA hebben zonder dat hij/zij dat zelf weet.
  • Je kunt een SOA hebben zonder dat je klachten hebt, maar je bent dan wel besmettelijk en kunt een SOA doorgeven.
  • Verschillende SOA hebben verschillende incubatietijden (de tijd waarna je klachten kunt krijgen.
  • Het is belangrijk dat je een SOA-test doet, voor je eigen gezondheid, maar ook voor je (toekomstige) sekspartner(s).

Een SOA-test kun je op verschillende manieren doen:

  • Bij een SOA-poli van de GGD of Gezondheidsdienst (zoek adres)
  • Via je huisarts
  • Met een betrouwbare zelf-test of thuis test

 

SOA Zelf Testen

Als je risico op een SOA hebt gelopen en je wilt of kunt niet naar een SOA-poli of huisarts dan kun je de meest voorkomende SOA bij jezelf te testen. Daarbij kan onderscheid gemaakt worden tussen goedkope zelftests met een mindere betrouwbaarheid of de duurdere professionele laboratorium-tests.
Aangezien een SOA-test goed uitgevoerd dient te worden om betrouwbaar te zijn, raden o.a. SOA Aids Nederland en GGD's de goedkope thuistests af. Lees hier meer over de betrouwbaarheid van goedkope SOA Zelftesten.

SOA Thuis Testen welke verkrijgbaar zijn op deze website, zijn allen Laboratorium-testen zoals bij SOA-poli en door huisartsten worden gebruikt, met het enige verschil dat je zelf de afname doet (urine opvangen, een (uit)strijkje maken of bloed prikken), maar welke je dan opstuurt naar een gecertificeerd laboratorium. Omdat dit professionele testen zijn, zijn deze wel duurder. 

Incubatietijd van SOA

Als je een SOA hebt opgelopen, dan duurt het een bepaalde tijd voordat het mogelijk is om goed te testen. Als je een SOA-test doet binnen de incubatietijd, dan is de kans aanwezig dat de test niet betrouwbaar uitgevoerd wordt, en moet je nogmaals een test doen nadat de incubatietijd is verstreken. 
Zorg er voor dat je altijd een condoom gebruikt gedurende de incubatietijd, en totdat je een test hebt gedaan en zeker weet dat je geen SOA hebt. Maar na hoeveel dagen moet je een SOA test doen na onveilige seks te hebben gehad?

De incubatietijden van de verschillende SOA op een rij:

SOA (klik voor info)    Incubatie tijd
Chlamydia   14 dagen
Gonorroe   14 dagen
Trichomonas   21 dagen
Candida   21 dagen
Syfilis   4 weken*
HIV   4 weken*
Hepatitis B   8 weken*

* Kan afwijken van informatie op andere websites. De hier genoemde incubatietijden gelden voor de SOA laboratorium zelftesten van SOApoli-online, die gebruik maken van de nieuwste generatie testen die daardoor sneller een betrouwbare uitslag kunnen geven.