• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wanneer moet je een SOA test doen?

Als je onbeschermde seks hebt hebt gehad kun je besmet raken met een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) of geslachtsziekte. Wees je dan bewust van een aantal belangrijke feiten:

  • Een SOA kun je ook krijgen door orale seks (beffen of pijpen) en door anale seks.
  • Je krijgt géén SOA door te drinken uit een glas van een ander, hoesten, via een wc-bril of insectenbeten.
  • De partner waarmee je seks hebt gehad kan een SOA hebben zonder dat hij/zij/hen dat zelf weet.
  • Je kunt een SOA hebben zonder dat je klachten hebt, maar je bent dan wel besmettelijk en kunt een SOA doorgeven.
  • Verschillende SOA's hebben verschillende incubatietijden. Dat is de tijd waarna je klachten kunt krijgen en waarna je betrouwbaar kan testen op een SOA.
  • Het is belangrijk dat je een SOA-test doet, voor je eigen gezondheid, maar ook voor je (toekomstige) sekspartner(s). Je sluit daarmee uit of je wel of geen SOA hebt. Vaak zijn SOA's goed te behandelen en kunnen klachten erger worden als ze onbehandeld blijven. Dan is het goed om te weten waar je aan toe bent.

Een SOA test kun je op verschillende manieren doen:

  • Bij een SOA-poli van de GGD of Gezondheidsdienst (zoek adres)
  • Via je huisarts
  • Met een betrouwbare SOA zelftest of thuistest

Wat zijn SOA Zelftesten

Als je risico op een SOA hebt gelopen en je wilt of kunt niet naar een SOA-poli of huisarts, dan kun je de meest voorkomende SOA bij jezelf te testen. Dit doe je met behulp van een SOA zelftest of thuistest. Daarbij kan onderscheid gemaakt worden tussen goedkope zelftests met een beperkte betrouwbaarheid en duurdere professionele laboratoriumtests.
Aangezien een SOA-test goed uitgevoerd dient te worden om betrouwbaar te zijn, raden o.a. SOA Aids Nederland en GGD's de goedkope thuistesten af. Lees hier meer over de betrouwbaarheid van goedkope SOA Zelftesten.

Alle SOA Thuis Testen op deze website (m.u.v. de HIV Sneltest) zijn laboratoriumtesten. Dat zijn dezelfde soort testen die SOA-(poli)klinieken en huisartsen gebruiken. Het enige verschil is dat je - in alle rust - zelf de afname doet. Je ontvangt op het door jou opgegeven adres een blanco doosje met daarin de testkit. Afhankelijk van de test vang je urine op, doe je een (uit)strijkje met een wattenstaafje of neem je bloed af met een vingerprik.

Vervolgens pak je alles weer in en stuur je het doosje gratis naar een professioneel laboratorium. Daar wordt de test geanalyseerd. Doorgaans binnen 24 uur nadat het lab de testen heeft ontvangen, kun je online je resultaat opvragen met een unieke code en wachtwoord die je in de testkit hebt gekregen. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Incubatietijd van SOA

Als je een SOA hebt opgelopen, dan duurt het een bepaalde tijd voordat het mogelijk is om goed te testen. Als je een SOA-test voordat de incubatietijd is geweest, dan is de kans aanwezig dat de test niet een betrouwbare uitslag, en moet je nogmaals een test doen nadat de incubatietijd is verstreken. 
Zorg er voor dat je altijd een condoom gebruikt gedurende de incubatietijd, en totdat je een test hebt gedaan en aan de hand van de uitslag zeker weet dat je geen SOA hebt.

Hieronder staat een tabel met de incubatietijd voor elke SOA test:

SOA (klik voor info)    Incubatie tijd
Chlamydia   14 dagen
Gonorroe   14 dagen
Trichomonas   4 weken
Mycoplasma   4 weken
Syfilis   3 weken
HIV   4 weken
Hepatitis B   2 maanden
HPV   3 maanden
Herpes   als er sprake is van klachten of blaasjes