• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Informatie over glijmiddel

Verschillende soorten glijmiddel

Natuurlijk glijmiddel

De hormonale cyclus van een vrouw beïnvloedt de hoeveelheid vaginaal glijmiddel dat wordt aangemaakt. De hoeveelheid glijmiddel kan door diverse oorzaken afnemen, leeftijd speelt hierin soms een rol, maar ook zwangere vrouwen klagen soms over minder vaginaal vocht bij seks. Ook sommige (chronische) ziekten zoals suikerziekte en bepaalde medicijnen kunnen voor minder vochtproductie zorgen. Er bestaan ook nog andere natuurlijke stoffen die je kunt gebruiken als alternatief glijmiddel. Maar kijk hier wel mee uit, niet alles wat je in je keukenkast vind is veilig om te gebruiken.

Waarom een glijmiddel gebruiken?

Veel mensen proberen een tekort aan natuurlijk glijmiddel op te lossen door speeksel te gebruiken voor de vaginale smering. Dat werkt echter maar kort omdat het snel weer opdroogt. Fabrikanten uit zowel de medische sector als uit de erotische sector brengen daarom glijmiddel voor geslachtsgemeenschap op de markt. Deze glijmiddelen zijn niet alleen functioneel bedoeld, maar ook om het comfort van vaginale penetratie te vergroten - met een penis, de vingers of met speelgoed - en het glijmiddel vergemakkelijkt anale penetratie voor zowel mannen als vrouwen. Veel mensen gebruiken glijmiddel ook om gevoeligheid en sensatie bij masturbatie te verhogen.

Glijmiddel op basis van olie

is niet bruikbaar in combinatie met latex condooms. De oliën tasten het latex aan en kunnen het zelfs letterlijk oplossen. Waar veilig vrijen dus belangrijk is, is glijmiddel op oliebasis niet bruikbaar. Een ander nadeel is dat het zich lastig laat schoonmaken: er is behoorlijk wat water en zeep voor nodig om het te verwijderen en het kan vlekken in beddengoed en kleding veroorzaken. Omdat dit glijmiddel onbruikbaar is met condooms, verkopen we het niet op deze website.
Zie onderaan deze pagina ook de video over dit onderwerp. 

Glijmiddel op basis van water

Glijmiddel op waterbasis was jarenlang het meest voorkomende glijmiddel, want dit is prima te gebruiken met condooms. Glijmiddel op waterbasis is ideaal voor safe sex, het is gemakkelijk schoon te maken en het geeft geen vlekken. Het is ook prima te gebruiken in combinatie met seks-speeltjes en het is goedkoop.
Glijmiddel op waterbasis bestellen

Glijmiddel op siliconen basis

Glijmiddel op siliconenbasis wordt sinds jaren steeds populairder. Ook dit glijmiddel is prima te gebruiken met condooms. Vanwege de voordelen wordt bij vrijwel elk condoommerk standaard siliconenglijmiddel op condooms aangebracht. Het is wat duurder dan glijmiddel op waterbasis, het is niet wateroplosbaar en het kan soms wat lastiger schoonmaken zijn. De grote voordelen van glijmiddel op siliconen-basis zijn dat het langer blijft werken omdat het niet opdroogt, en het voelt vaak zachter aan en je hebt er minder van nodig. Sommige seksspeeltjes die van wat minder hoogwaardig silicone materiaal zijn gemaakt kunnen reageren/beschadigen door siliconen glijmiddel. 
Glijmiddel op siliconenbasis bestellen

Comfort-verhogend

Glijmiddelen kunnen een plezier-verhogend en aangenaam middel bij masturbatie, het voorspel en geslachtsgemeenschap zijn. Dit geldt voor mannen, vrouwen, homo's en hetero's.
Het stimuleren van de eigen of de partners clitoris, vagina of penis zorgt over het algemeen voor een meer sensationele ervaring als het glad en vochtig is, in plaats van dat droge wrijving optreedt als geen (natuurlijk) glijmiddel aanwezig is. 
De penetratie van de vagina of anus met de penis of de vingers wordt eveneens door velen als comfortabeler ervaren wanneer voldoende glijmiddel wordt gebruikt.

Vrijwel alle glijmiddelen, inclusief de glijmiddelen op waterbasis, zijn ook prima geschikt voor massage. Daarentegen is het belangrijk om te weten dat lang niet alle massage-oliën of -lotions als glijmiddel gebruikt kunnen worden. Deze kunnen condooms aantasten en bevatten vaak parfums en andere bestandsdelen welke irriterend kunnen werken op slijmvliezen, o.a. in de vagina.

Veilig vrijen

Glijmiddel speelt ook een belangrijke rol bij veilig vrijen. Het is belangrijk om bij condoomgebruik een glijmiddel te gebruiken dat het condoom niet aantast. Als een condoom gebruikt wordt, doe dan eerst het condoom om, en dan pas glijmiddel aanbrengen. Wil je wat extra gevoeligheid, dan kun je voordat je het condoom aanbrengt een heel klein beetje glijmiddel op de eikel aanbrengen. 
Een andere aanpak is het aanbrengen van glijmiddel rond de vagina of de anus, voordat de penis of speelgoed wordt ingebracht. 
Glijmiddel kan een belangrijke factor zijn om sterke wrijving te voorkomen, waardoor een condoom mogelijk scheurt. Met name bij anale seks: omdat de anus nauwer is en geen natuurlijk glijmiddel geproduceerd, is dat erg belangrijk.

Verschillende glijmiddelen hebben verschillende samenstellingen en viscositeit (vloeibaarheid). Door de verschillende eigenschappen zijn ze ook verschillend wat betreft sensatie-verhoging. Het ene glijmiddel is gemaakt om voor een gladder gevoel voor langere tijd te zorgen, terwijl een ander glijmiddel korter werkt en misschien wat vaker aangevuld moet worden. De meeste glijmiddelen zorgen echter voor een behoorlijke verbetering van het voorspel of het gebruik van seks-speeltjes. 

 

Zaaddodend glijmiddel
Hoewel de meeste condooms zijn voorzien van glijmiddel, zijn deze glijmiddelen over het algemeen niet zaaddodend. De condooms met zaaddodend glijmiddel die jaren geleden te koop waren bevatten voornamelijk de stof nonoxynol-9 welke overgevoeligheidsreacties kan veroorzaken. Condooms hebben daarom geen zaaddodend glijmiddel. Als alternatief bieden we ContraGel Green in tube: deze bevat geen nonoxynol-9 maar melkzuur als werkzame stof. Dit doodt spermacellen niet, maar zorgt er wel voor dat spermacellen zich veel slechter kunnen voortbewegen. Het is oorspronkelijk bedoeld als glijmiddel bij een pessarium maar het kan ook prima gebruikt worden met condooms.

 

Waar is glijmiddel verkrijgbaar?
Glijmiddel voor gebruik bij seks is te koop bij de drogist (bijv. Kruidvat of Etos), apotheker en natuurlijk kun je het online bestellen op deze website.
In de rubriek Glijmiddel en Massage vind je alle producten die geschikt zijn als glijmiddel en voor massage van verschillende merken. Je kunt ook direct naar deze specifieke soorten gaan:Condooms met glijmiddel
Bij vrijwel alle condooms wordt een kleine hoeveelheid glijmiddel toegevoegd door de fabrikant. Soms wordt er een speciaal glijmiddel gebruikt.
Slechts enkele voorbeelden hiervan zijn:

Toch liever zelf kiezen welk glijmiddel je gebruikt bij je condoom? Ga dan voor het condoom zonder glijmiddel.

 

Houdbaarheid glijmiddel

Een veelgestelde vraag is: Hoe lang is glijmiddel houdbaar?
Officiële glijmiddelen kun je ongeopend 5 jaar bewaren. Na opening is een goed glijmiddel, op basis van siliconen of water, tenminste nog 12 maanden veilig te gebruiken.
Zoals op alle verbruiksartikelen die voor consumenten worden gemaakt staat ook op een tube of flacon glijmiddel een uiterste houdbaarheidsdatum. Deze datum is de datum tot wanneer de fabrikant garandeert dat een product gegeten of gebruikt kan worden. Het wil niet zeggen dat je een product dat over de datum is per definitie meteen moet weggooien. Een pak melk dat een week over de datum is, is een heel ander verhaal dan een glijmiddel waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, ook al is dit al wat langer dan een week.

Ten minste houdbaar tot

Volgens de Nederlandse wet is het verplicht dat alle glijmiddelen voorzien zijn van een houdbaarheidsdatum. Vaak staat er dus op de verpakking een 'ten minste houdbaar tot'-datum staat op producten. Glijmiddelen zijn producten die niet snel bederven dus over het algemeen kun je dit soort producten langer gebruiken dan de aangegeven houdbaarheidsdatum. Echter bestaat er wel de mogelijkheid dat de kwaliteit na die tijd achteruit zal gaan. Op de verpakking van een glijmiddel staat over het algemeen dat deze tot drie maanden na opening houdbaar is. Dit is wat de fabrikant garandeert, maar over het algemeen zal het product wel langer goed blijven dan deze drie maanden. Zoals voor veel producten voor persoonlijke verzorging geldt, geldt ook voor glijmiddel dat het niet meteen bedorven is wanneer het over de datum is. De houdbaarheid hangt ook nog af van een paar andere factoren:

  • Sluit de tube of flacon na gebruik altijd goed af. De houdbaarheid van glijmiddel is te verlengen door de verpakking na gebruik altijd goed af te sluiten. Glijmiddel blijft langer goed blijft in een goed gesloten verpakking want dit voorkomt dat er bacteriën inkomen die het product sneller kunnen doen bederven. Glijmiddelen op basis van water kunnen zelfs uitdrogen als je de verpakking niet goed sluit.
  • Bewaar het glijmiddel op een droge en niet te warme plaats. Het nachtkastje is meestal een geschikte plaats om het glijmiddel te bewaren, bovendien praktisch binnen handbereik.

Ten minste te gebruiken tot

Naast de 'ten minste houdbaar tot'-datum bestaat er ook zoiets als 'ten minste te gebruiken tot'. Een 'ten minste te gebruiken tot'-datum staat op producten die zeer snel bederven. Advies is om deze producten weg te gooien als die datum verstreken is. Op glijmiddelen is dit echter niet van toepassing.

Glijmiddel over datum

Is jouw glijmiddel over datum? En heeft die voor een langere tijd (koel en donker) in de kast gelegen? Controleer dan voor gebruik altijd even of het glijmiddel nog goed is. Er zijn een aantal manieren om dit te controleren:

  • De meest simpele manier is om het glijmiddel waar te nemen op basis van de kleur en/of geur
    Glijmiddel heeft over het algemeen een transparante kleur en aangename geur. Als de kleur en geur niet afwijken, dan kun je het glijmiddel prima gebruiken.
  • Ga daarnaast even na of het glijmiddel nog goed glijdt. Doe een druppel glijmiddel op je vingers en wrijf dit vervolgens over de bovenkant van je hand. 

De kwaliteit van het glijmiddel gaat na het verstrijken van de aangegeven houdbaarheidsdatum achteruit. Wanneer je het volgende waarneemt adviseren we je het glijmiddel niet meer te gebruiken en weg te gooien:

  • Afwijkende kleur of slechte geur
  • Glijmiddel is hard geworden en/of opgedroogd
  • Glijdt niet meer lekker