• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Hoe veilig zijn (alternatieve) natuurlijke glijmiddelen?

De meeste koppels gebruiken weleens glijmiddel. Omdat er nou eenmaal van die dagen zijn dat je lijf wel wat ondersteuning bij een vrijpartij kan gebruiken. Of omdat het gewoon extra lekker seksen is met een beetje glijmiddel. Alleen: moet je glijmiddel echt in de winkel of webshop kopen of zijn er ook natuurlijke alternatieven?

Het allerbeste natuurlijke glijmiddel is het glijmiddel dat de vagina zelf produceert. Is dat (soms) niet voldoende of wil je extra genieten, dan zijn er legio glijmiddelen te koop. Maar wat als je een natuurlijk glijmiddel wilt gebruiken?

Ook natuurlijke glijmiddelen kun je gewoon in de winkel of in onze webshop kopen. Van de bekende merken als Durex, BodyGliss, Pasante, Pjur en Swede, bijvoorbeeld. Maar als je even geen ‘echt’ glijmiddel bij de hand heb, zijn er ook alternatieven hiervoor. Die je misschien wel gewoon in je keukenkastje hebt staan.

Kijk maar even mee.

Wat kun je gebruiken als glijmiddel?

Vanzelfsprekend zijn de glijmiddelen zoals we die op onze website verkopen volkomen veilig voor huid en eventuele condooms om te gebruiken. Glijmiddel op waterbasis is meestal het goedkoopst, maar het droogt wat sneller op dan glijmiddel op siliconenbasis. Glijmiddel met siliconen voelt lekker zacht aan en gaat lang mee. Meer informatie over glijmiddel gebruiken.

Maar je wilt natuurlijk weten of je alternatieven kunt gebruiken, die je misschien wel gewoon in huis hebt en die je dus helemaal niets kosten. Handig als je zin hebt in seks, maar even geen glijmiddel op je nachtkastje hebt staan.

Wat je in ieder geval niet moet doen is iets als zeep, handcrème, vaseline of babyolie gebruiken. Met olie of crème kun je nog wel lekker masseren, maar zodra de massage overgaat in seks, moet je eigenlijk voor iets anders kiezen. Deze stoffen wil je namelijk niet in je vagina krijgen. Dat kan zorgen voor irritatie of zelfs een infectie.

Goed, maar wat dan wel? Nou, de volgende alternatieven voor glijmiddelen kun je veilig gebruiken.

Kokosolie als glijmiddel

Kokosolie is dikker dan glijmiddel op waterbasis of siliconenbasis. Je moet er wel een beetje mee oppassen, want kokosolie is niet helemaal gevrijwaard van allergische reacties. En je moet natuurlijk wel een beetje tegen de geur van kokos kunnen.

Buiten deze beperkingen om ruikt kokos voor de meeste mensen lekker en voelt het fijn en warm aan. Het is een natuurlijk glijmiddel dat je prima voor de gelegenheid even uit het keukenkastje kunt pakken. Volgens het Voedingscentrum is kokosolie ook helemaal niet zo gezond om te eten en kun je er dus beter iets heel anders mee doen ;-)

Maar wat je ook doet, gebruik kokosolie maar beter niet in combinatie met latexcondooms. Wil je kokosolie en condooms combineren, dan heb je latexvrije condooms nodig. Zo voorkom je dat het vet in kokosolie het latex van je condoom aantast.

Kokosolie als glijmiddel

Olijfolie als glijmiddel

De kans dat je olijfolie in huis hebt is waarschijnlijk nog wat groter dan dat je kokosolie in huis hebt. En laat olijfolie nu de perfecte natuurlijke vervanger voor glijmiddel zijn!

Olijfolie is pure persing van olijven, niets natuurlijkers dan dat. Olijfolie is ook lekker dik en het droogt niet snel uit. Daarnaast ruikt het meestal prima en kun je elkaar er ook fijn mee masseren.

Let wel op dat ook olijfolie condooms op latexbasis aan kan tasten. Gebruik geen olijfolie als glijmiddel in combinatie met latexcondooms. Je kunt het wel prima samen met latexvrije condooms gebruiken.

O ja, hou wel rekening met de vlekken die de olie op je beddengoed kan maken. Het zou jammer zijn als je die er niet meer uit krijgt!

Olijfolie als glijmiddel

Zonnebloemolie als glijmiddel

Ook zonnebloemolie is een prima alternatief voor glijmiddel. Zonnebloemolie is namelijk veilig in gebruik, lekker dik en droogt niet op zoals glijmiddelen op waterbasis.

Maar omdat ook zonnebloemolie vet is, kan het de latex in je condoom aantasten. Alleen als je vrijt zonder condoom of met condooms zonder latex kun je dus veilig zonnebloemolie als glijmiddel gebruiken.

Ook bij zonnebloemolie moet je rekening houden met de vlekken die het in je beddengoed kan maken. Vlekken die er wat moeilijker uit gaan dan die andere vlekken die seks veroorzaakt…

Zonnebloemolie als glijmiddel

Aloë vera-gel als glijmiddel

Aloë vera is een natuurlijke stof uit de aloë vera-plant. Het bestaat voor 99% uit water, bevat geen parabenen en is niet allergeen. Het is vochtinbrengend en aangepast aan de natuurlijke pH-waarde van de vagina.

Aloë vera in sprayvorm kun je perfect gebruiken in combinatie met latexcondooms en allerlei seksspeeltjes. Een sensueel en natuurlijk glijmiddel dat je altijd bij de hand wilt hebben.

Maar ook pure aloë vera uit een potje of een tube kun je gebruiken als glijmiddel. Het maakt je huid zacht en soepel, beschermt tegen uitdroging en huidirritatie.

Bij toepassing van pure aloë vera-gel moet je wel oppassen dat je niet te veel gebruikt. Aloë vera is van zichzelf nogal stroperig, waardoor je zomaar aan je partner vast kunt plakken. Ongetwijfeld zijn jullie gek op elkaar, maar je wilt na een tijdje ook wel weer eens los…

Aloë vera gel als glijmiddel

Conclusie: er is keuze zat in natuurlijke glijmiddelen!

Je ziet het: ook als je even geen glijmiddel in huis hebt, zijn er genoeg alternatieven te vinden die je in plaats daarvan kunt gebruiken. En deze alternatieve glijmiddelen zijn ook nog eens veilig te gebruiken.

Bij producten op oliebasis moet je er echter wel rekening mee houden dat ze de kwaliteit van condooms aan kunnen tasten, waardoor het condoom zijn werking kan verliezen.

Wat voor natuurlijke of alternatieve glijmiddelen gebruik jij graag?

 

Condooms zonder glijmiddel

Glijmiddel op condooms is vrijwel altijd op siliconenbasis. Dat is om het gebruik van een condoom prettiger maken (latex zelf is nogal stroef). Als je droge condooms kiest, raden we je aan om er zelf een glijmiddel bij te kiezen, omdat dit ook belangrijk is voor het condoom. Een condoom zonder glijmiddel ondervindt namelijk meer wrijving, waardoor de kans op scheuren bestaat. Je bent dan wel zelf helemaal vrij om te kiezen of je een glijmiddel op waterbasis wilt gebruiken, of dat je bijvoorbeeld een verzorgend glijmiddel belangrijker vindt.