• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Heeft Durex Extra Safe nu wel of geen zaaddodend glijmiddel?

Op sommige websites lees je dat Durex Topsafe condooms voorzien zouden zijn van glijmiddel dat zaaddodend is. Bekijk je de specificaties van Durex Topsafe condooms, dan blijkt het glijmiddel niet zaaddodend te zijn. Hoe zit dat?

Antwoord:

De oorzaak van die verwarring ligt jaren terug.
In het verleden was het glijmiddel bij TopSafe inderdaad zaaddodend, maar Durex is daar om diverse redenen jaren geleden mee gestopt. Topsafe heeft dus GEEN zaaddodend glijmiddel. Gegarandeerd. Het staat zelfs op 't doosje.

Zaaddodend glijmiddel wordt reeds geruime tijd niet meer toegepast op condooms door de bekende merken. Het ingrediënt dat voor de "zaaddodende eigenschap" zorgde was Nonoxynol-9. In 2001 publiceerde de WHO (World Health Organisation) dat het zaaddodende effect niet bewezen kon worden.
Een ander onderzoek bewees dat door het mogelijk aantasten van slijmvliezen door Nonoxynol-9, het ook een verhoogd risico gaf op infecties (o.a. SOA).

Logisch dat condoomfabrikanten het toevoegen van deze stof in glijmiddel onmiddellijk staakten. Gezien de maximale houdbaarheidsdatum voor condooms van 5 jaar (voorgeschreven in richtlijnen voor de CE-markering op condooms), zijn condooms met zaaddodend glijmiddel al jaren niet meer verkrijgbaar op de Europese markt.
 
Wil je toch zaaddodend glijmiddel gebruiken, dan kun je dat apart in 'n tube kopen:
Contragel Green zaaddodend glijmiddel. Dit bevat geen Nonoxynol-9, maar immobiliseert spermacellen op een andere manier.