• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Vaginale droogheid: probleem, oorzaken en oplossingen

Er wordt vrijwel niet over gesproken, maar vaginale droogheid is een probleem dat kan spelen bij vrouwen van elke leeftijd. Meer dan de helft van de vrouwen heeft soms of regelmatig last van een droge vagina. Dat kan niet alleen seks pijnlijk maken, maar ook fietsen of sporten kan onprettig of zelfs pijnlijk zijn.

Mogelijke oorzaken voor vaginale droogheid:

  • de overgang
  • stress
  • ziek zijn
  • gebruik van medicijnen
  • herstel na zwangerschap

Gelukkig zijn er ook oplossingen! 

Seksuologe Henriëtte Schoones legt uit dat naast bovengenoemde oorzaken ook na een zwangerschap de vagina tijdelijk minder vocht produceert. De natuurlijke vaginale bevochtiging is onder andere afhankelijk van de hormoonhuishouding, maar kan ook door te weinig seksuele prikkelingen komen. Seksueel opgewonden raken kan natuurlijk ook weer door allerlei factoren beïnvloed worden, maar belangrijk is om het spannend te houden. Omdat vrijen pijnlijk kan zijn met een droge vagina resulteert dat vaak in minder zin in seks. Ook de partner kan terughoudender worden omdat hij zijn partner geen pijn wil doen. Het is daarom belangrijk om te blijven praten over seks, en zelfs dat kan al helpen om opgewonden te raken. Daarnaast hoeft seks niet altijd tot penetratie te leiden: maak het spannender door te variëren, het hoeft niet steeds hetzelfde te zijn. Geef je partner eens alleen een fijne uitgebreide massage, praat over fantasieën, neem eens de tijd om alleen te knuffelen en te zoenen of verwen elkaar oraal, gebruik alleen je handen of neem er eens een speeltje bij.

Glijmiddel

Glijmiddel helpt vrijwel altijd, maar het is een tijdelijke oplossing. Er bestaat glijmiddel op waterbasis en glijmiddel op siliconen basis. Deze laatste blijft langer werken omdat het niet snel opdroogt. Het dagelijkse ongemak van een droge vagina kan wat verholpen worden door eens of enkele keren per dag een heel kleine hoeveelheid hypoallergeen siliconen glijmiddel als BodyGliss aan te brengen.

Jaren geleden werd glijmiddel eigenlijk enkel gekocht als iemand last had van vaginale droogheid. Sinds een aantal jaren staat glijmiddel op (of in) het nachtkastje van heel veel mensen, jong en oud. Het voegt namelijk letterlijk iets toe aan seks, het maakt het spannender en lekkerder, je kunt er mee spelen en sommige glijmiddelen zijn ook uitstekend geschikt voor een massage. Het is niet voor niets dat er tegenwoordig veel soorten glijmiddel verkrijgbaar zijn.

Geen zin is seks niet altijd oorzaak

Weinig of geen zin in seks hoeft lang niet altijd de oorzaak van een te droge vagina te zijn, evenals dat het ook niet altijd komt door de overgang komt of hormonale veranderingen. De klachten kunnen ook optreden tijdens perioden met veel spanningen of stress, en ook door bijvoorbeeld nierziekten, diabetes en endometriose. Ook is het bekend dat sommige antidepressiva, plaspillen en medicijnen tegen allergieën het vochtgehalte van het lichaam -en dus ook de vagina- beïnvloeden. Ook nierdialyse, chemokuren en andere medische behandelingen kunnen deze bijwerkingen geven. Je kunt het gerust bespreken met je arts.

Dokter?

Of de oorzaak nu wel of niet door medicijnen komt: als vaginale droogheid langer duurt en/of het langer voor ongemak zorgt, het is een onderwerp dat niet vreemd is om met een (huis)arts te bespreken. Er zijn oplossingen beschikbaar zonder dat daar direct lichamelijk onderzoek voor nodig is. 56% van de vrouwen kent het probleem of heeft er mee te maken gehad, dus het is ook zeker geen vreemd onderwerp. 
Ook een seksuologe kan helpen, een telefonisch consult kan al voldoende zijn!

Geen producten gevonden...

Filteren

  • Prijs
    tot
  • Merken