• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Pijn bij het vrijen, wat kun je doen?

Heb je tijdens of na het vrijen een pijnlijke vagina of penis? Oftuwel, sex doet pijn? Het kan bij iedereen voorkomen, jong of oud. Ook mannen kunnen pijn hebben bij het vrijen of er na, maar dat komt minder vaak voor. Immers: het slijmvlies van de vagina is veel gevoeliger en kwetsbaarder dan de penis. Ervaar je pijn na sex te hebben gehad, dan kan dat verschillende oorzaken en gevolgen hebben. 

Pijn bij het vrijen kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld(!):

  • een (oude) SOA
  • te weinig vocht of glijmiddel
  • overgevoeligheid / een allergie
  • te ruwe seks / een lastig standje

Het is niet vreemd dat je minder zin in seks krijgt als je vaker pijn bij het vrijen hebt. Maar door er verder niets aan te doen kan het soms wel de relatie minder leuk maken of zelfs verstoren. Wat kun je er aan? Bekijk de tips per mogelijke oorzaak:

Klachten door een (onbekende) SOA

Een geslachtsziekte (SOA) kan voor diverse soorten klachten zorgen. Omdat een SOA niet altijd heel duidelijk aanwezig hoeft te zijn, komt het ook voor dat mensen met een SOA rondlopen zonder dat zelf te weten. Als jij of je partner niet 100% zeker zijn dat geen van beiden een SOA heeft, gebruik dan condooms. Als bij één of beide partners (in het verleden) sprake is geweest van wisselende partners, dan kan een SOA-test zekerheid bieden.

Schrijnend en branderig gevoel bij het vrijen

Als je last hebt van een geïrriteerd, schrijnend of branderig gevoel bij de ingang van de vagina, tijdens of na het vrijen, dan kan dat komen door te weinig vocht. Als de vagina te weinig vocht -een natuurlijk glijmiddel- aanmaakt, kan dat komen omdat je nog niet opgewonden genoeg bent. Het kan echter ook heel andere oorzaken hebben (voeding, stress, aanleg, medicijnen, enz.). De oorzaak van een brandende vagina na de seks achterhalen kan soms lastig zijn, maar de oplossing is simpel: gebruik een beetje glijmiddel. Omdat glijmiddel tegenwoordig niet meer alleen voor problemen bij het vrijen is, is er een groot aanbod glijmiddel dat te koopDurex glijmiddel is er in vele soorten en met smaakjes. Sensilube is ook een populair glijmiddel van fabrikant Durex. Een bijzonder zacht glijmiddel dat ook hypoallergeen is en je ook voor een heerlijke massage kunt gebruiken, zijn producten van BodyGliss. Het merk Pjur is wereldwijd gespecialiseerd in verschillende soorten glijmiddel, waaronder ook verzorgend glijmiddel

Irritatie door producten

De vagina en de vaginawand zijn erg gevoelig. Een brandend gevoel, jeukend of geïrriteerd gevoel kan veroorzaakt worden door overgevoeligheid als reactie op bepaalde producten of materialen. Dat kunnen bijvoorbeeld bepaalde soorten zeep of cremes zijn of het (te vaak) toepassen van een inwendige vaginale douche. Ook condooms kunnen bij sommigen voor irritatie zorgen. Er kan dan sprake zijn van een overgevoeligheid voor latex, of latex-allergie. Door te gaan vrijen met latex-vrije condooms kun je dit uitproberen.

Pijn in de vagina door harde seks of een lastig standje

Het kan er bij een passionele vrijpartij soms stevig aan toe gaan. Als de man met de penis te hard of te diep stoot, kan de vrouw diep in de vagina pijn gaan voelen. In veel gevallen kan het dan gaan omdat er hard tegen de baarmoedermond is gestoten. Het hoeft niet zo te zijn dat deze pijn er elke keer is, het kan bijvoorbeeld komen door bepaalde standjes waarbij hij dieper in de vagina kan stoten (bijvoorbeeld 'op z'n hondjes', zoals seks van achter genoemd wordt). 
Voel je pijn diep in de vagina tijdens of na het vrijen, probeer dan een ander standje en spreek af het wat rustiger aan te doen.

Pijn in het bekken

Het bekken van een vrouw kent veel spieren. Ook zijn er de bekkenbanden en het kraakbeen tussen de delen van het bekken. Sommige vrouwen kunnen na het vrijen pijn in het bekken voelen. De oorzaak ligt echter meestal in het krampachtig spannen van de bekkenbodemspieren. Er zijn prima oefeningen om de bekkenbodemspieren te voelen en te versterken. Hierdoor leer je ook om deze beter te ontspannen.

Pijn bij het vrijen bij mannen

Ook bij mannen kan het voorkomen dat er pijn tijdens of na het vrijen wordt gevoeld. De penis is echter minder kwetsbaar dan de dunne vaginawand, dus is het vaak minder gecompliceerd. Bij mannen kan er sprake zijn van:

  • Overgevoeligheid voor natuurrubberlatex, ofwel een latex-allergie: Ook hier geldt dat latex vrije condooms uitkomst kunnen bieden.
  • Knellend gevoel door het gebruik van condooms: hoewel het aanbod condooms in de doorsnee winkel beperkt is, zijn er veel verschillende maten condooms verkrijgbaar. Bekijk hier welke maat condooms je het best kunt gebruiken.
  • Pijn door een (onbekende SOA): hiervoor geldt hetzelfde als voor vrouwen, zie enkele alinea's hierboven.
  • Stroef, trekkend gevoel bij het vrijen: ook voor de man is voldoende glijmiddel bij het vrijen belangrijk en prettiger. Zie enkele alinea's hierboven.
  • Ingescheurd toompje. Het toompje is een dun peesje dat aan de onderkant de eikel met de voorhuid verbindt. Het toompje wordt ook het frenulum genoemd (foto). Tijdens het vrijen kan het toompje inscheuren en wat bloeden. Meestal is dit niet erg en is het een kwestie van rust geven en schoonhouden om het te laten genezen.

Wacht niet te lang

Blijf je langer last houden van pijn bij of na het vrijen, maak dan een afspraak bij je huisarts of een gynaecoloog. De meeste mensen vinden het erg vervelend om voor intieme problemen naar een arts te gaan, maar als het te lang duurt is dit wel het allerbeste dat je kunt doen. Bedenk vooral dat het absoluut niet raar is. (Huis)artsen zijn er voor opgeleid en weten best dat het voor de meesten niet makkelijk is. De kans is groot dat je met een beetje hulp weer echt kunt genieten van het vrijen!