• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Zwangerschapstest over datum: wat nu?

Een zwangerschapstest doen is geen kleinigheid. Het betekent dat je het vermoeden hebt dat je weleens zwanger zou kunnen zijn. Je hoopt het. Of je vreest het juist. Wat jouw emotie ook is, je wilt zeker weten dat je een betrouwbare uitslag van jouw zwangerschapstest krijgt. Maar hoe zit het eigenlijk met die houdbaarheidsdatum?

Ja, een zwangerschapstest kan over datum zijn

Die houdbaarheidsdatum staat natuurlijk niet voor niets op de verpakking waarin de zwangerschapstest zit. Op de verpakking van veel zwangerschapstesten staat ook: meer dan 99% betrouwbaar vanaf de dag waarop de menstruatie had moeten beginnen. Maar dat geldt alleen als je de test op de goede manier uitvoert en als de zwangerschapstest niet over datum is.

zwangerschapstest over datum

Een zwangerschapstest over datum is minder betrouwbaar

Een test met een verlopen houdbaarheidsdatum is dus wel degelijk minder betrouwbaar. Daarbij is het net als met voedsel. Je zult niet meteen ziek worden van eten dat één dag over de datum is. En een zwangerschapstest zal ook niet meteen een onbetrouwbaar resultaat geven.

Maar: die 99% betrouwbaarheid die je normaal gesproken hebt, wordt minder omdat de chemische stof in de test die jouw hormoonniveau meet na verloop van tijd minder effectief wordt. Controleer dus voorafgaand aan het doen van de test de datum die op de verpakking staat.

Hoe lang is een zwangerschapstest houdbaar?

Wat is dan eigenlijk de ‘houdbaarheid’ van een zwangerschapstest? Geen zorgen. Een zwangerschapstest gaat lang mee. De meeste testen zijn tussen de 2 en 3 jaar houdbaar. Echt haast hoef je dus niet te maken als je onlangs één of meerdere zwangerschapstesten in huis hebt gehaald.

Hoe controleer je de datum van een zwangerschapstest?

Die ‘tenminste houdbaar tot’-datum staat op elke verpakking van elke zwangerschapstest aangegeven. Het is meestal een datumcode die geprint is op de verpakking, soms vernoemd als THT en soms als EXP.

Is deze datum inmiddels verlopen, dan wil je voor de zeker waarschijnlijk wel een nieuwe test aanschaffen, waarvan de datum niet verlopen is.

Conclusie: zwangerschapstest over datum

Inderdaad, een zwangerschapstest kan over datum zijn en om die reden minder betrouwbaar zijn. Die kans is aanwezig als je zwangerschapstesten voor langere tijd in huis hebt liggen. In de winkel zul je niet zo gauw het risico lopen dat een test over datum is, maar controleren op datum kan natuurlijk geen kwaad.

De zwangerschapstesten die je bij Condoom-Anoniem op de website kunt kopen zijn van gerenommeerde merken zoals o.a. Clearblue en hebben het CE-keurmerk. Je kunt er zeker van op aan dat deze nog lange tijd een betrouwbaar resultaat geven.

Bestel vandaag vóór 17.45 uur, dan heb je jouw test morgen al in huis. Natuurlijk altijd anoniem verpakt en verzonden.

Meer weten: Zwangerschapstest informatie