• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Informatie over Zwangerschapstesten

Hoe kun je weten of je zwanger bent? 

  • door thuis een een zwangerschapstest te doen
  • door bij de huisarts, kraamkliniek of verloskundige een test te laten doen. Vrijwel altijd moet je hiervoor een afspraak maken. Huisartsen zullen vaak het advies geven om éérst thuis een test te doen.

Een zwangerschapstest voor thuis kun je online bestellen of kopen bij drogisterijen en apotheken. Wij bieden o.a. zwangertesten van ClearBlue en MEDI check. De tests worden anoniem als brievenbuspost verstuurd.

Thuistesten voor zwangerschap werken allen hetzelfde: als je zwanger bent is het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) aanwezig in je urine. De zwangerschapstest reageert op deze stof in de urine. Over het algemeen zijn de zwangerschapstesten voor thuis gemakkelijk te gebruiken, op het moment dat het je uitkomt. Bovendien zijn ze nauwkeurig en weet je binnen enkele minuten de uitslag.

Na hoelang kun je een zwangerschapstest doen?

Een zwangerschapstest kun je doen vanaf de dag dat je menstruatie had moeten beginnen. Dit is hetzelfde als de eerste dag dat je overtijd bent. Het is dus van belang dat je weet wanneer je ongesteld zou moeten worden. Om deze reden worden zwangerschapstests vaak in setjes verkocht: je kunt een zwangerschapstest dan nog eens herhalen indien nodig.

Als je een zwangerschapstest wilt herhalen, doe dat dan drie dagen na de eerste test. Heb je een onregelmatige menstruatiecyclus, ga dan uit van je langste cyclus in de afgelopen maanden.

Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Dit betekent seks zonder voorbehoedsmiddel of waarbij iets mis is gegaan met een voorbehoedsmiddel.

Als je minder dan tien weken geleden een miskraam hebt gehad of een zwangerschap hebt afgebroken, dan kan een zwangerschapstest toch nog het zwangerschapshormoon hCG aantreffen in de urine en aangeven dat je zwanger bent. Je kunt dan het best een afspraak met je huisarts maken.

 

Meer uitleg over de menstruatiecyclus en zwangerschap

De menstruatiecyclus van elke vrouw is uniek. Een cyclus duurt ongeveer een maand, maar dat varieert per vrouw. 
Het begin van de menstruatiecyclus is de eerste dag waarop de menstruatie begint. De duur van de menstruatiecyclus is het aantal dagen van het begin een menstruatie tot de dag vóór de volgende menstruatie.

Tussen ongeveer 12 tot 16 dagen vóórdat een volgende menstruatie begint, is de eisprong, ofwel de ovulatie. Hormonen in het lichaam zorgen dan dat er ‘n eicel vrijkomt in één van de eierstokken. Deze eicel blijft ongeveer 24 uur in leven en kan gedurende deze periode door spermacellen worden bevrucht. Als een eicel wordt bevrucht, dan zal deze zich na ongeveer een week innestelen in de baarmoederwand. Direct daarna zal het lichaam het zwangerschapshormoon hCG gaan produceren. Elke 2 tot 3 dagen verdubbelt de hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG.

Zwangerschapstesten kunnen kleine hoeveelheden hCG waarnemen. Enkele dagen na de innesteling van een bevruchte eicel zou er voldoende hCG-hormoon aanwezig moeten zijn in de urine, vandaar de ‘regel’ dat je een zwangerschaptest kan doen op de dag dat je een volgende menstruatie zou verwachten. Na de bevruchting duurt het dus nog enkele dagen voordat het hCG-hormoon waarneembaar is. Een zwangerschapstest uitvoeren kun je dan op elk tijdstip van de dag doen, het is niet noodzakelijk dat dit met ochtendurine gebeurt. Let er wel op dat je voorafgaand aan een test niet heel veel hebt gedronken.

 

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Je lichaam produceert het zwangerschapshormoon hCG (de afkorting van humaan choriongonadotrofine) zodra een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand. 
De hoeveelheid van het hormoon in het lichaam neemt snel toe. Na enkele dagen wordt er voldoende hCG via de urine uitgescheiden om het waar te nemen met een zwangerschapstest. Nadat de teststrip voldoende urine heeft opgenomen, zal de test na één tot enkele minuten aangeven of het zwangerschapshormoon hCG aanwezig is in de urine. In dat geval ben je zwanger.

 

Wanneer testen als je aan de pil bent?

De kans om zwanger te worden terwijl je de pil slikt is zeer klein. Toch is het zo dat geen enkele conceptie, dus ook de pil niet, 100% garantie biedt. Ook is het zo dat er situaties zijn waarin de pil minder betrouwbaar is. Denk aan onregelmatige inname, diarree, overgeven en andere medicijnen. Heb je het idee dat je zwanger bent terwijl je toch de pil hebt geslikt? Doe dan een zwangerschapstest op de eerste dag dat je ongesteld zou moeten worden. Dit is dus in je stopweek. Mocht je het nou lastig vinden om te bepalen welke dag dit is. Dan raden wij aan om te testen 19 dagen nadat je voor het laatste onveilige seks hebt gehad.

 

Hoe doe je een zwangerschapstest thuis?

Over het algemeen zijn er twee methoden voor het uitvoeren van een zwangerschapstest, daarom is het altijd belangrijk de bijsluiter van een zwangerschapstest goed te lezen.

  • Er zijn tests waarbij je een teststaafje in de urinestraal moet houden tijdens het plassen,
  • er zijn teststaafjes die je in een potje met urine moet plaatsen.

Sommige testen zijn voor beide testmethoden geschikt, zoals ClearBlue. 
Nadat de zwangerschapstest voldoende urine heeft opgenomen, reageert het teststaafje binnen één tot enkele minuten op de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG. In de gebruiksaanwijzing die bij elke zwangerschapstest wordt geleverd staat duidelijk aangegeven hoe je de uitslag van het teststaafje moet lezen.

Behalve dat een zwangerschapstest aangeeft of je wel of niet zwanger bent, geeft de test ook aan of deze goed is uitgevoerd of niet. Als de test goed is uitgevoerd maar je vertrouwt de uitslag van de zwangerschapstest niet, dan kun je het best na 2 tot 3 dagen opnieuw een zwangerschapstest doen.

De nauwkeurigheid van een zwangerschapstest

Uit laboratoriumonderzoeken is gebleken dat de zwangerschapstesten meer dan 99% betrouwbaar zijn. Daarmee is de zwangerschapstest voor thuis net zo betrouwbaar als een zwangerschapstest die wordt uitgevoerd door een huisarts.

Meer informatie: