• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Glijmiddel tijdens de zwangerschap gebruiken, kan dat?

Glijmiddel is veilig

Het antwoord op deze vraag kunnen we kort houden: ja, glijmiddel is ook tijdens de zwangerschap volkomen veilig. Als je gewend was om glijmiddel bij het vrijen te gebruiken, dan kun je daarmee dus gewoon doorgaan. Mits je zin hebt om te vrijen, want dat blijft het allerbelangrijkst: luister naar je eigen lichaam.

De vrucht zit veilig in de baarmoeder en de baarmoedermond is goed afgesloten, zodat niets binnen kan dringen wat de foetus zou kunnen schaden.

Het beste (natuurlijke) glijmiddel is nog altijd het glijmiddel dat de vagina zelf produceert. En tijdens de zwangerschap is de vagina vaak wat vochtiger dan normaal gesproken. Als je de tijd neemt voor het voorspel, heb je misschien wel helemaal geen glijmiddel nodig.

Toch is het soms is niet voldoende of ben je een beetje gespannen vanwege de baby die in je buik groeit. Dan kun je best wat hulp in de vorm van een glijmiddel gebruiken. Of je vindt het gewoon leuk en lekker om glijmiddel te gebruiken, dat kan natuurlijk ook.

 

Drie trimesters

De zwangerschap laat zich verdelen in drie trimesters van drie maanden.

  1. De meeste vrouwen hebben in het eerste trimester van de zwangerschap niet zo’n zin in vrijen. Ze zijn misselijk, moe of vinden het gewoon te spannend om te vrijen. Het is ook niet niks, zo’n groeiend mensje in je buik.
  1. In het tweede trimester kan dat veranderen: de misselijkheid verdwijnt vaak en het lichaam is gewend aan de nieuwe situatie. Ook neemt de doorbloeding van de genitaliën juist in deze periode flink toe, waardoor het voor vrouwen gemakkelijker is om opgewonden te raken.
  1. In het laatste trimester kan de groter wordende buik in de weg zitten bij het vrijen (kies voor een ander standje) en nemen de ongemakken toe. Toch kun je tijdens de hele zwangerschap veilig blijven vrijen, behalve wanneer je vliezen eenmaal gebroken zijn. Of natuurlijk wanneer de verloskundige je om wat voor reden dan ook anders adviseert.

Het is bekend dat in de laatste fase van de zwangerschap de bevalling soms opgewekt kan worden door seksuele handelingen of door een stofje dat in sperma zit. Om die reden willen vrouwen juist nog weleens seks hebben, als ze de zwangerschap een beetje beu zijn.

 

Wat voor glijmiddelen kun je gebruiken als je zwanger bent?

 Eigenlijk kun je alle soorten glijmiddelen veilig gebruiken, ook tijdens de zwangerschap. Glijmiddelen heb je in de volgende soorten: 

  •   Glijmiddelen op waterbasis.
  •   Glijmiddelen op siliconenbasis.
  •   Natuurlijke glijmiddelen.

De glijmiddelen die we bij Condoom Anoniem verkopen zijn allemaal 100% veilig in gebruik. Zowel de glijmiddelen op water- als siliconenbasis en ook de glijmiddelen van bekende merken als Durex, BodyGliss, Pasante, Pjur en Swede.

Bij het gebruik van natuurlijke glijmiddelen als kokosolie, olijfolie of zonnebloemolie - de gelegenheidsmiddeltjes die je in de keukenkast hebt staan - moet je trouwens wel oppassen in combinatie met condooms.

Dit soort middelen kunnen latex aantasten, waardoor de condooms geen bescherming meer bieden. Dit geldt voor alle producten op oliebasis. Over condooms gebruiken tijdens de zwangerschap hebben we trouwens eerder al eens een artikel geschreven.

 

Conclusie: glijmiddelen tijdens de zwangerschap kun je veilig gebruiken

Je ziet het. Er is dus geen enkel bezwaar om tijdens de zwangerschap glijmiddel te gebruiken. Je kunt natuurlijke glijmiddelen als oliën gebruiken, maar ook kiezen voor (natuurlijke) glijmiddelen uit ons uitgebreide assortiment.

Bekijk hier ons complete assortiment aan glijmiddel.