• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Condoom tijdens de zwangerschap?

Moet je een condoom gebruiken tijdens de zwangerschap? Misschien ben je gewend om condooms te gebruiken tijdens de seks, maar ben je nu zwanger en vraag je je af of je hiermee door moet gaat. In dit blogartikel geven we je graag wat uitleg.

Waarom gebruik je een condoom?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je nu (of tot voor kort) condooms gebruikt. Of waarom je juist van plan bent om dat te gaan doen als je zwanger bent.

Er zijn 2 hoofdredenen waarom je een condoom gebruikt.

  1. Om te voorkomen dat je zwanger wordt.
  2. Om te voorkomen dat je een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) oploopt.

Als de hoofdreden voor condoomgebruik was dat je niet zwanger wilde worden, dan is er tijdens de zwangerschap geen reden meer om een condoom te gebruiken. Zwangerder dan zwanger kun je tenslotte niet worden.

Hoewel, er bestaat een ienimieni kans op een zogenoemde ‘superzwangerschap’. Een nieuw eitje wordt bevrucht op het moment dat je al zwanger bent. De baby’s zijn dan geen tweelingen, maar worden wel op hetzelfde moment geboren. Maar dit kun je meteen weer vergeten, omdat het in de categorie rariteiten valt. Er zijn wereldwijd slechts een paar vrouwen die dit ooit is overkomen.

Seks tijdens de zwangerschap

Als de hoofdreden was dat je een SOA wilde voorkomen, dan moet je uiteraard wel oppassen met onbeschermde seks als je zwanger bent. Dat je zwanger bent betekent niet dat je geen SOA meer op kunt lopen.

Heb je een vaste partner die geen SOA heeft, dan is er geen reden om condooms te gebruiken tijdens je zwangerschap. Geen reden qua gezondheid in ieder geval, al kun je er altijd om redenen van seksueel plezier voor kiezen om speciale condooms te gebruiken. Je foetus kan niet ‘beschadigen’ door sperma of de penis van je partner, als daar geen condoom om zit.

Wél zou je een condoom tijdens de zwangerschap moeten gebruiken als je seks hebt met verschillende mannen, zeker als je niet weet of ze al dan niet een SOA hebben. Neem in dat geval geen risico met je eigen gezondheid en die van de vrucht in je baarmoeder.

Als je vliezen eenmaal zijn gebroken of je hebt bloedverlies tijdens de zwangerschap, dan is het misschien ook aan te raden om een condoom te gebruiken. Mocht je op dat moment überhaupt nog in de stemming zijn om seks te hebben. Als je het zekere voor het onzekere kiest, kun je het beste eerst met je verloskundige of arts overleggen.

Het schijnt dat sperma een stof bevat die de bevalling op kan wekken. Om die reden willen vrouwen nog weleens onbeschermd seks hebben tijdens de laatste fase van de zwangerschap. Ze hopen dat hun partner ‘dat laatste zetje’ geeft waardoor de baby komt. Overigens kan ook de handeling van seks zelf de bevalling opwekken.

Er zijn natuurlijk ook zat zwangere vrouwen die even geen man meer in de buurt kunnen verdragen, laat staan dat ze zin hebben in seks. Condoom of niet. Maar dat is persoonlijk en kun je zelf het beste inschatten.

Conclusie: condooms tijdens zwangerschap

Om medische redenen zijn er dus bijna nooit redenen om condooms tijdens de zwangerschap te gebruiken. Er zijn een paar uitzonderingen, die we hierboven hebben geschetst. Verder moet je vooral afgaan op wat voor jou goed voelt. Voel je je onzeker? Vraag dan je arts of verloskundige om advies.

Lees verder over glijmiddel gebruiken als je zwanger bent.