Welke SOA test moet ik doen?

Door seks zonder condoom te hebben kunnen SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen, ofwel geslachtsziekten) worden overgedragen. Indien je onveilige seks hebt gehad en je wilt testen of je geen SOA hebt, kun je een SOA test doen. 

Voor een SOA test kun je naar je huisarts of een GGD. Hieraan zijn mogelijk kosten verbonden. Ook is het mogelijk om thuis een SOA test te doen, maar dan is het wel belangrijk om te weten welke SOA test je zou moeten doen. Op deze pagina vind je belangrijke informatie over welke SOA test wordt geadviseerd voor jouw situatie, en met welke incubatietijden je rekening moet houden. 

Stap 1: Betrouwbare SOA test

Als je besluit om zelf een SOA test te doen en online een SOA test te kopen, let dan op dat je een betrouwbare SOA test koopt. Helaas zijn er geen wettelijke regels voor de online verkoop van SOA testen en zijn er ook veel eenvoudige SOA testen te koop die minder betrouwbaar zijn met alle risico's van dien. Bij een goede SOA zelftest zijn de volgende punten belangrijk:

  • Een goed advies voor welke test(en) gedaan moeten worden
  • Een duidelijke handleiding en de mogelijkheid om vragen te stellen indien nodig
  • Eenvoudige zelf-afname van urine, bloed of een uitstrijkje
  • Analyse van je testmateriaal door een geaccrediteerd laboratorium
  • Goede interpretatie van de uitslag van de SOA test
  • Mogelijkheid om gemakkelijk en snel advies te krijgen over eventuele vervolgstappen

Condoom-Anoniem biedt om deze redenen enkel online SOA zelftesten aan van SOApoli Online. 

Stap 2: Welke SOA test

Bij het kiezen van een SOA test is het belangrijk om te bepalen welke seksuele handelingen er hebben plaatsgevonden. Bovendien moet je rekening houden met dde incubatie-tijd van verschillende SOA. Dit is de tijd tussen het oplopen van de SOA en de mogelijkheid om het te te testen. 
Tik op jouw keuze voor het bekijken van een SOA test advies:

  • SOA test advies voor de vrouw
  • SOA test advies voor de man

Stap 3: SOA test doen

Zorg er voor dat je de tijd neemt om de gebruiksaanwijzing goed te lezen en de test goed uit te voeren. Bij elk testpakket zit een unieke code. Met deze code kun je op de website van SoaPoli-online aangeven hoe je de uitslag wilt ontvangen: per mail, telefonisch of per sms. Nadat je de test hebt afgenomen (bloed, urine of uitstrijkje) stuur je deze in de bijgeleverde envelop naar het laboratorium (gratis vanuit Nederland). 

Stap 4: Uitslag van de SOA test

Enkele dagen nadat je de SOA test hebt verzonden naar het laboratorium ontvang je de uitslag via e-mail. sms of telefoon (zoals je het zelf gekozen hebt). Heb je nog aanvullende vragen of heb je verder advies nodig dan is dat kosteloos.