• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

SOA Test advies voor vrouwen

Om goed te bepalen wat je als vrouw moet testen of je een SOA hebt is het belangrijk om eerst te bepalen welke risico's je hebt gelopen. Gebruik onderstaande tabel om te bepalen welke test(en) passen bij jouw gelopen risico. Kijk vervolgens in de tabel voor de incubatietijd. De incubatietijd geeft aan vanaf wanneer je betrouwbaar kunt testen en zo een betrouwbare uitslag krijgt. De SOA testen van Soapoli-online zijn een aantal maanden houdbaar dus je kunt prima even wachten nadat je een test aangeschaft hebt.
Let op: Onderstaande adviezen zijn opgesteld in samenwerking met Soapoli-online. Wil je inhoudelijk advies bel dan 085-3031599. De medewerkers van Condoom Anoniem mogen en kunnen je niet van een deskundig advies voorzien.

Welke SOA test moet ik doen?

Hieronder zie je een aantal seksuele handelingen. Als je op een handeling klikt zie je het bijbehorende advies op welke SOA je zou moeten testen. Kijk ook naar de incubatietijd (onderaan de pagina) wanneer je de benodigde SOA-test(s) kunt doen. Heb je meerdere seksuele handelingen gehad dan gelden mogelijk meerdere adviezen voor je. Onderstaande handelingen en adviezen zijn voor vrouwen. Ga naar deze pagina als je op zoek bent naar een SOA test advies voor mannen.

   Heb je iemand zonder condoom gepijpt of onbeschermd gebeft?

Je hebt iemands penis zonder condoom in jouw mond gehad of je hebt onbeschermd iemands vagina gelikt. Advies: een Chlamydia en gonorroe test uit de keel (met een speciaal wattenstaafje) en bloedtest op syfilis (druppeltjes bloed opvangen in een buisje).

   Heeft iemand jou gebeft zonder bescherming?

Iemand anders heeft jouw vagina gelikt, zonder bescherming (beflapje). Advies: Chlamydia en gonorroe test uit de vagina (met een speciaal wattenstaafje) en bloedtest op syfilis (druppeltjes bloed opvangen in een buisje).

   Heb je onveilige penetrerende seks (penis in jouw vagina) gehad?

Je hebt seks zonder condoom gehad waarbij zijn penis in jouw vagina is geweest. Advies: Chlamydia en gonorroe test uit de vagina (met een speciaal wattenstaafje) en bloedtest op syfilis en hiv (druppeltjes bloed opvangen in een buisje). Je kunt hiervoor ook de Combitest Syfilis, HIV, Chlamydia, Gonorroe gebruiken.

   Heeft iemand onbeschermd jouw anus gelikt?

Advies: Chlamydia en gonorroe test uit de anus (met een speciaal wattenstaafje) en bloedtest op syfilis (druppeltjes bloed opvangen in een buisje).

   Heb je onveilige penetrerende seks (penis in jouw anus) gehad?

Iemand anders is met zijn penis in jouw anus geweest. Advies: Chlamydia en gonorroe test uit de anus (met een speciaal wattenstaafje) en bloedtest op syfilis en hiv (druppeltjes bloed opvangen in een buisje). Je kunt hiervoor ook de Combitest Syfilis, HIV, Chlamydia, Gonorroe gebruiken.

Een test op Hepatitis B wordt aangeraden indien er seks is met personen met verhoogd risico op hepatitis B (bi/homo-mannen of personen uit een endemisch gebied): dan bloedtest bij alle adviezen uitbreiden met hepatitis B test.

SOA worden overgedragen als er sprake is van slijmvliescontact en/of bloedcontact. Buiten de hier beschreven risicocontacten kun je ook slijmvliescontact hebben via vingers en het delen van speeltjes. Bel 085-3031599 als je twijfelt over je gelopen risico.

Voorbeeld complete SOA test

Het selecteren van de juiste SOA tests is belangrijk om een goede en complete SOA test te doen. Daarom een voorbeeld:
Stel je hebt tijdens een hevige vrijpartij de volgende contacten uit bovenstaand schema gehad:
1. je hebt je partner zonder condoom gepijpt, EN
2. je hebt onveilige penetrerende seks (penis in jouw vagina) gehad?

Om een complete SOA test te doen moet je dan: 
1. Chlamydia en gonorroe test uit de keel doen, EN
2. Chlamydia en gonorroe test uit de vagina en bloedtest op syfilis en hiv

Toelichting: SOA als chlamydia en gonorroe kunnen zich voor doen op verschillende 'locaties', zoals vagina, anus of keel. Daarom kan het zijn dat je meerdere tests nodig hebt om meerdere locaties te testen. SOA als HIV en syfilis dien je te testen op bloed. Daarom hoef heb je van deze test altijd maar één test nodig.

Incubatietijd SOA

Wanneer kun je een SOA test betrouwbaar doen? Je dient rekening te houden met de zo geheten incubatietijd (wachttijd): dit is de tijd tussen een onveilig sekscontact en het moment waarop je een betrouwbare test kunt uitvoeren. Eerder testen maakt een uitslag minder betrouwbaar. Heb je klachten die lijken op een SOA. Vraag telefonisch advies : 085- 303 1599

SOA Incubatietijd
 Chlamydia 14 dagen
 Gonorroe 14 dagen 
 Trichomonas  14 dagen
 HIV 4 weken
 Syfilis 4 weken
 Hepatitis B 8 weken
 Herpes Als er sprake is van klachten of blaasjes

 

Meer informatie over: