• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Vraag: Condooms elektronisch getest

NRC Next, rubriek 'Next Question', 5 mei 2011, door Adinda Akkermans.

Condooms elektrisch getest?

Amy Petit uit Delft („Onder een pseudoniem voor het geval mijn 85-jarige oma deze Next Question leest”) vraagt zich af waarom op haar pakje condooms staat dat ze elektrisch getest zijn. „Ik heb mij hier een tijd over verwonderd. Waarom zou het beter zijn als een condoom elektrisch getest is?” Haar medestudenten aan de TU Delft suggereerden dat die test er is omdat je condooms ook moet kunnen gebruiken om elektrische apparaten.

Met het gebruik van condooms om elektrisch apparaten heeft het niets te maken. „Condooms worden elektrisch getest omdat dat de beste manier is om er achter te komen of er een gaatje in het rubber zit”, vertelt Richard Spooren van Condoom-Anoniem, een populaire webwinkel en voorlichtingssite op dit gebied. Het elektrisch testen gaat als volgt: Het condoom wordt over een metalen staaf getrokken. Die staaf wordt onder stroom gezet en in een bad met water gedoopt of met een statisch materiaal geborsteld. Omdat rubber niet geleidt, gebeurt er niets als de condoom goed is. Maar als zich een gaatje of dun plekje op het condoom bevindt, ontstaat er kortsluiting. In dat geval wordt het condoom meteen vernietigd.

De elektrische test is uitgevonden in 1953 door Durex, maar wordt inmiddels ook door bijna alle  andere merken uitgevoerd. Spooren: „Het elektrisch testen behoort niet tot de wettelijke richtlijnen van de Europese Unie, waarin bijvoorbeeld  staat dat condooms tenminste vijf jaar houdbaar moeten zijn. Maar de test is makkelijk uit te voeren omdat het condoom na fabricage toch al op een mal zit.”

De elektrische test is de enige test die op elk condoom wordt uitgevoerd. Steekproefsgewijs worden enkele condooms gevuld met water of  opgeblazen – om te testen of er wel de voorgeschreven achttien liter lucht in past. Ook worden er een aantal condooms bewaard in een warme ruimte om de maximale houdbaarheidsduur van het condoom na te bootsen.

Bekijk een filmpje over het productieproces van condooms op de pagina Hoe worden condooms gemaakt?

Link: Meer over het testen van condooms

 

NRC Next