• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Hoe worden condooms gemaakt?

Sinds 1930 worden condooms gemaakt van latex en het productieproces is sindsdien weinig veranderd. Vrijwel alle rubberproducten, dus ook latex, komen voor het grootste deel uit Indonesië, Thailand en Maleisië.

Latex wordt op eenvoudige wijze gewonnen. Door steeds een rand weg te snijden van de bast van de rubberboom, vloeit een melkachtige vloeistof naar buiten. Met kleine kommetjes vangt men dit sap op. Latex, het materiaal waarvan vrijwel alle condooms worden gemaakt, is eigenlijk een emulsie van deze sappen, met water en ingrediënten die later toegevoegd worden.

Alleen de hoogste kwaliteit latex wordt gebruikt voor het vervaardigen van condooms. Een klein aantal chemicaliën (met name zwavel) wordt, nadat ook deze op kwaliteit zijn getest, aan de ruwe latex toegevoegd, waarna deze nogmaals getest wordt. Nadat alle ingrediënten op deze manier zijn getest wordt de latex in vaten gepompt om gemengd te worden. Elke partij latex wordt genummerd, zodat ieder vat afzonderlijk gevolgd kan worden tot aan het uiteindelijke product.
De vloeibare latex wordt zo'n 7 dagen in de tonnen bewaard. Tijdens deze periode versterkt de chemische vulkanisering de rubberverbindingen van het latex.

De condooms worden vervaardigd door glazen mallen in de vloeibare latex te dopen. Uiterst belangrijk is dat de mallen schoon zijn, en ze worden dan ook voor elke onderdompeling grondig gereinigd en afgespoeld. Elke mal wordt twee keer in latex gedompeld, om zodoende een sterk en glad oppervlak te maken. Na elke onderdompeling gaan de mallen in een oven om de latex te vulkaniseren. Dat geeft de condooms de benodigde sterkte. Daarna worden de condooms automatisch van de glazen mallen afgerold.

Vervolgens worden de condooms in grote droogmachines verzameld om ze te bepoederen en te drogen. Dit poederen wordt gedaan omdat latex van nature nogal kleverig is, en dat zou problemen opleveren bij het afrollen en gebruiken van het condoom. Als dit hele proces is afgerond is het condoom klaar voor de laatste serie tests voor condooms.

Bekijk hieronder het filmpje over de productie van condooms: