• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

De geschiedenis van Durex Condooms

Condooms, in vele varianten en verschillende materialen, worden al eeuwen geleden gebruikt door de Romeinen, Egyptenaren en Chinezen (lees meer over de geschiedenis van condooms)
Het rubber condoom, ofwel latexrubber, dateert echter van midden negentiende eeuw. Toen werd ontdekt hoe het vulcaniseren werkt, het proces dat rubber zo elastisch maakt.
De eerste echte rubber condooms werden in 1855 gefabriceerd. Omdat deze condooms veel betrouwbaarder waren én goedkoper gemaakt konden worden, startten condoomfabrieken met de productie van grote hoeveelheden condooms.

Kort daarna werd de huidge techniek om condooms te fabriceren ontwikkeld: het proces waarbij mallen in vloeibare latex worden gedompeld, ook wel 'dippen' genoemd. Afgezien van de verschillende variaties in condooms die we nu kennen, zoals ribbeltjes, vormen, smaakjes en verschillende maten, zijn de condooms van vandaag in principe dezelfde als de condooms van ruim een eeuw geleden.

De geschiedenis van DUREX condooms

In 1915 stichtte de heer L.A. Jackson The London Rubber Company (LRC) in Engeland. Hij startte met de verkoop van (vooral uit Duitsland) geïmporteerde condooms en andere gezondheids producten. LRC registreerde het merk DUREX in 1929.
Durex staat voor DUrability, Reliability, EXcellence (duurzaamheid, betrouwbaarheid, superioriteit).

Eerste grote condoomfabriek

The London Rubber Company startte een eigen condoomfabriek in 1930, waarbij de toen nieuwe techniek van het dippen in vloeibare latex werd gebruikt voor de fabrikage van condooms. LRC was toen geregistreerd als naamloze vennootschap, en was in 1951 de eerste condoomfabriek met een volledig automatische productielijn.
In 1953 bedachten de ingenieurs van de moderne condoomfabriek een manier om op een eenvoudige manier de kwaliteit van elk geproduceerd Durex condoom te testen: ze introduceerden het electronisch testen van alle condooms als onderdeel van het productieproces.

Innovaties en ontwikkelingen van Durex

Het wereldberoemde condoommerk introdudeerde sindsdien veel innovaties voor de fabrikage van condooms:

  • 1957: De eerste Durex condooms die al in de verpakking werden voorzien van glijmiddel.
  • 1969: Durex fabriceerde de eerste anatomisch gevormde condooms.
  • 1974: De eerste condooms met zaaddodend glijmiddel (decennia later weer uit productie genomen).
  • 1980AIDS en HIV kregen steeds meer aandacht en Durex bracht de verkoop van condooms naar cafés, supermarkten en de "winkel op de hoek".
  • 1986Durex Avanti condooms: condooms van ander materiaal dan latex, namelijk polyurethaan dat sterker en geurloos is, en geschikt voor mensen met latex-allergie (heet nu Real Feeling).
  • 1989: De Europese Unie schreef voor dat alle medische hulpmiddelen -dus ook condooms- CE-gemarkeerd moesten zijn. Durex was het eerste condoommerk dat haar condooms voorzag van de wettelijke CE-markering, en voldeed daarmee als eerste aan alle regelgeving.
  • Recentere vindingen van Durex: Durex Performa condooms met aan de binnenzijde een licht verdovend middel om het orgasme uit te stellen, en de Durex Play producten: glijmiddel, massage-producten en stijlvolle toys.

Durex produceert meer dan één miljard condooms per jaar, in 17 condoomfabrieken wereldwijd. Het merk wordt verkocht in 150 landen en is marktleider in ruim 40 landen. Geschat wordt dat Durex een kwart van de wereldwijde condoommarkt in handen heeft.

De organisatie

In 1985 wijzigde The London Rubber Company haar naam in London International Group plc. In 1999 werd SSL International eigenaar van het merk Durex. SSL International was een samensmelting van de bedrijven London International Group (Durex condooms) en Seton Scholl Healthcare (o.a. voetverzorgingsproducten. In 2010/2011 werd SSL Healthcare over genomen door Reckitt Benckiser, een wereldwijd opererend bedrijf, opgericht in 1823 en inmiddels eigenaar van honderden bekende merken huishoud-, verzorgings- en schoonmaakproducten en zelfzorgmedicijnen.

Oude verpakking Durex condooms