• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is Hymen of het Maagdenvlies?

Hymen is een mooi woord voor het maagdenvlies. Het komt uit het Grieks en betekent "weefsel, huid". Het hymen is een stukje slijmhuid of een ribbeltje dat de ingang van de schede als een halve maan gedeeltelijk afsluit. Het is dus niet echt een vlies! 

Een intact maagdenvlies gold en geldt in sommige landen als teken van maagdelijkheid. In werkelijkheid zegt het maagdenvlies erg weinig over de kuisheid van de vrouw. Het aanbrengen van een tampon of door sportieve inspanningen kan het maagdenvlies beschadigen, en bij sommige vrouwen is het klein waardoor voorzichtig geslachtsverkeer mogelijk is zonder het maagdenvlies te beschadigen. Normaal gesproken scheurt het maagdenvlies bij de eerste penetratie, waarbij soms een lichte bloeding kan ontstaan. De pijn is meestal draaglijk en valt vaak in het niet bij de eerste opwinding. Als pijn ontstaat tijdens geslachtsverkeer heeft dit vaak te maken met onvoldoende voorspel waardoor de schede niet vochtig genoeg is. Veel vrouwen of meisjes merken niet eens wanneer ze hun maagdenvlies verliezen. 

In tegenstelling tot Islamitische culturen is de maagdelijkheid bij het huwelijk voor veel andere culturen bijna zonder betekenis. Toch hechten mannen soms veel waarde aan het ontmaagden van hun partner. Dit brengt sommige vrouwen tot een ongewoon soort "maagdenvliesfetisjisme". Bij Amerikaanse meisjes is het niet ongebruikelijk om zo lang mogelijk te wachten met vaginaal geslachtsverkeer en hanteren als alternatief veelvuldig fellatio. Velen laten zelfs alleen maar anale penetratie toe, allemaal alleen maar om het maagdenvlies te behouden. In Frankrijk noemt men deze meisjes "demi vierges", halve maagden.

Een intact maagdenvlies is tegenwoordig al lang niet meer het belangrijkste bezit van meisjes. Toch konden mannen tot voor kort in Europese landen nog problemen krijgen als ze de verloving beëindigden nadat ze hun partner ontmaagd hadden (zie ook "defloratie"). Hoewel het vandaag de dag niet noodzakelijk is, kunnen vrouwen een gescheurd maagdenvlies bij de vrouwenarts/gyneacoloog weer samen laten naaien, hoewel dat niet garandeert dat er een bloeding plaats vindt bij de ontmaagdiging.