• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is een toompje of frenulum?

Frenulum kan verwijzen naar verschillende anatomische toompjes:

  • frenulum praeputii penis
  • frenulum clitoridis
  • frenulum labiorum pudendi
  • frenulum labii inferioris en frenulum linguae (mond)

Frenulum praeputii penis of voorhuidsbandje is een klein dun toompje dat in verticale richting over de eikel loopt en aan de voorhuid verbonden is. Het verbindt het puntje van de eikel (en dus van de penis) met de voorhuid. De omgeving van het frenulum is erg gevoelig en stimulering van dit gebied kan bij mannen een orgasme veroorzaken.

Is het frenulum te kort, dan kan de volledige eikel niet ontbloot worden tijdens een erectie. Door bij het nemen van een warm bad de voorhuid te masseren, kan men het toompje wat oprekken. Blijft het probleem aanhouden, dan wordt in sommige gevallen tot een (gedeeltelijke) besnijdenis overgegaan, of het frenulum wordt doorgeknipt. Bij besnijdenis wordt het frenulum ook vaak doorgesneden of zelfs geheel verwijderd.

Tijdens het eerste seksuele contact kan het voorkomen dat het frenulum inscheurt, doordat de voorhuid door het penetreren te ver naar achter wordt getrokken. De pijn en de lichte bloeding die hiermee gepaard gaan, zijn van voorbijgaande aard, hoewel het mogelijk is dat littekenweefsel ontstaat waardoor de elastische kracht afneemt, waardoor het vaker kan scheuren. Soms wordt dit fenomeen ook wel als ontmaagding van de man beschouwd.

Frenulum clitoridis is een toompje bij de vrouw. Het is een klein stukje weefsel dat van de clitoris naar de kleine schaamlippen loopt.

Frenulum labiorum pudendi is het toompje bij de vrouw op het punt waar de binnenste schaamlippen aan de achterzijde bij elkaar komen.