• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Betrouwbaarheid condooms - hoe betrouwbaar is een condoom?

Het condoom biedt bescherming tegen de meeste SOA, waaronder HIV. Belangrijk is dat je het condoom op de juiste manier gebruikt.

Lees de gebruiksaanwijzing bij condooms goed. Via de huid en haren in de schaamstreek loop je wel risico op andere SOA, omdat huid en haren niet volledig door het condoom wordt bedekt. Tegenwoordig zijn alle CE-gemarkeerde condooms ook wel geschikt voor anale seks, als je maar voldoende glijmiddel gebruikt. Naast goede kwaliteit condooms is goed gebruik van de condooms het grootste belang. Gebruik daarom altijd een CE-goedgekeurd condoom. Bij anale seks bieden CE-goedgekeurde condooms met de aanduiding "extra sterk" extra zekerheid, hoewel condooms van normale dikte (dus niet de ultra dunne) daar ook voor gebruikt kunnen worden.

Voor anale seks geldt wel dat als je langer seks hebt dan 15 minuten moet het condoom inclusief het glijmiddel vernieuwd worden. Glijmiddelen (of condooms) met het zaaddodendmiddel nonoxynol-9 zijn niet geschikt voor anale seks. Dit laatste geldt overigens ook voor vaginale seks; nonoxynol-9 kan de slijmvliezen beschadigen!
Er is ook een vrouwencondoom te koop. Het vrouwencondoom is net als andere condooms alleen geschikt voor eenmalig gebruik. Het wordt ingebracht in de vagina en het is voorzien van een neutraal glijmiddel.

Check ook altijd de houdbaarheidsdatum van een condoom. Als het condoom over datum is, beïnvloed dit de betrouwbaarheid van het condoom.