• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Houdbaarheid condooms - hoelang zijn condooms houdbaar?

Bij het gebruik van een condoom zijn er enkele dingen waar je op moet letten, bijvoorbeeld met de houdbaarheidsdatum. Als condooms over de datum zijn kun je deze beter niet meer gebruiken omdat de betrouwbaarheid van het condoom dan minder wordt. Op de vraag "Kunnen condooms over de datum gaan?" is dus een duidelijk antwoord te geven: Ja!

Latex condooms hebben een houdbaarheid van vijf jaar na productiedatum.

Stel dat je in een noodsituatie op zoek gaat naar een condoom en er nog ergens een vindt, controleer dan altijd de houdbaarheidsdatum alvorens deze te gebruiken. De houdbaarheidsdatum van een condoom kun je vinden op het doosje, maar ook op de folie waarin het condoom verpakt is. Op de achterzijde van het folie staat bij de uiterste houdbaarheidsdatum ook altijd een lotnummer (een productie-nummer).

Let op: op sommige verpakkingen staat zowel een productie- als houdbaarheidsdatum. Haal deze niet door elkaar! 
De houdbaarheidsdatum wordt ook aangeduid als vervaldatum of Expire Date, of er staat enkel de afkorting EXP. Ook kan er een icoontje van een zandlopertje bij staan. 
De datum wordt meestal weergegeven als maand-jaar, of als jaar-maand.

 

Houdbaarheidsdatum condoom verstreken

Is de datum van een condoom verstreken, gebruik deze dan niet en gooi het weg. Deze datum is niet voor niets duidelijk aangegeven. Latex condooms worden gemaakt van natuurlijk rubber latex, een natuurproduct. Dit materiaal kan poreus worden als het ouder wordt. Daardoor wordt het materiaal veel minder sterk. De elasticiteit gaat verloren en het vergroot de kans uiteindelijk op een gescheurd condoom.


Houdbaarheidsdatum en bewaren van condooms

Een condoom zal niet direct vergaan op de vervaldatum maar de veiligheid wordt minder nadat de datum op het condoom is verstreken. Het condoom is dan immers al zeker vijf jaar oud. De houdbaarheidsdatum op de verpakking van een condoom is alleen van toepassing wanneer een condoom onder de juiste omstandigheden is bewaard. Er zijn echter nog andere factoren van toepassing op de houdbaarheid van een condoom:

  • Condooms moeten bewaard blijven op een koele en droge plek. Niet koeler dan 5 graden en niet warmer dan 35 graden*.
  • Bewaar condooms niet samen met scherpe voorwerpen (sleutels, nagelschaartjes, e.d.).
  • Stel condooms niet bloot aan direct zonlicht.
  • Vermijd direct zonlicht, met name van toepassing op condooms die in een (gedeeltelijk) doorzichtig folie zitten.


Condoom verpakking beschadigd

Als de verpakking of het folie van een condoom er beschadigd uitziet of als je het om andere redenen niet vertrouwt, twijfel dan niet en gooi het dan weg. Alles voor jullie veiligheid!

Bij Condoom-Anoniem letten we natuurlijk ook goed op de houdbaarheid van producten, vooral die van condooms. We controleren voortdurend de voorraad en verkopen alleen condooms die nog voldoende tijd meegaan**. Op de productpagina van onze condooms staat dan ook vrijwel altijd de minimale houdbaarheidsdatum vermeld. Heb je hier vragen over neem dan gerust met ons contact op.

Op de website van Condoom-Anoniem vind je een zeer ruim assortiment aan condooms van diverse merken zoals o.a. Durex, Pasante, BalanceMySize, Billy Boy, EXS, Wingman, Safe en MoreAmore. Het maakt niet uit welk merk condooms je koopt. Alle condooms die in Europa worden verkocht voldoen aan de wettelijk vastgestelde criteria en moeten de CE-markering hebben. Dit vereist onder andere dat condoom ten minste tot 5 jaar na de productiedatum veilig te gebruiken moeten zijn. 

* Info over de bewaartemperatuur van condooms: als je condooms een tijdje kouder bewaard zijn (tijdens transport of in de ruimbagage van een vliegtuig) dan is dat iet erg. Laat ze rustig op kamertemperatuur komen voordat je zo'n condoom gebruikt. Vermijd wel langdurige extreme warmte.

** Mochten we condooms hebben die een korte houdbaarheidsdatum hebben, dan vermelden we dat ook en worden deze meestal (flink) afgeprijsd. Weggooien is immers zonde!

 

Meer informatie over: