• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Condoom gescheurd of afgegleden: Wat nu?

Condoom gescheurd of afgegleden: Wat nu?

Afhankelijk van het moment waarop een condoom scheurt moet je actie ondernemen.
• Scheurt het condoom vóór of tijdens het omdoen? Gebruik het dan niet en neem direct een nieuw condoom.
• Scheurt het condoom of is het condoom afgegleden tijdens de seks? Lees dan hieronder wat je moet doen.

Goed om te weten: de kans op scheuren of afglijden van een condoom kan verkleind worden door een condoommaat te kiezen die bij je past. Maar hoe kies je de condoommaat?

Condoom gescheurd

Als een condoom is gescheurd tijdens de seks, biedt het geen bescherming meer tegen SOA of zwangerschap. Als er sperma of voorvocht in de vagina is gekomen, is het verstandig om een morning after pil te gebruiken om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Na het verstrijken van de incubatietijden is het in bepaalde situaties zinvol om een SOA test te doen. Bezoek hiervoor de SOA Test Wijzer.

Condoom afgegleden in de vagina

Het kan helaas wel eens gebeuren dat een condoom is afgegleden tijdens het vrijen. Deze ontdekking doe je mogelijk pas wanneer de penis wordt teruggetrokken uit de vagina en het condoom er niet meer omheen blijkt te zitten. Dat is natuurlijk even schrikken want nu bestaat er niet alleen een kans op zwangerschap of een SOA, maar zul je ook het condoom uit de vagina moeten halen.

Raak zeker niet in paniek, want daardoor kan de vagina samentrekken en dat kan het verwijderen van het condoom alleen maar lastiger maken.
Was je handen en probeer eerst het condoom er met je vingers uit te trekken. Soms helpt het als je dit in een squat-houding doet. Gebruik voor het verwijderen alleen één of twee vingers en kijk uit met nagels. Gebruik nooit andere middelen als een pincet of andere hulpmiddelen, hiermee kun je de vagina beschadigen.
Wanneer het condoom wat te diep zit en je het met je vingers niet kunt bereiken kun je proberen het eruit te drukken. Dit doe je door in een squat-houding te gaan staan of door je been op bijvoorbeeld de badrand te leggen waardoor je intieme zone ontspant. Vervolgens ga je net als bij een bevalling ‘persen’. Uiteraard kan je partner hierbij helpen. Hij heeft een beter zicht waardoor het makkelijker is om het condoom er uit te halen.

Lukt het niet om het condoom te verwijderen (wat zelden voor komt), ga dan langs een (huis)arts. Zij hebben de juiste middelen om het condoom er veilig en zonder schade uit te halen. Belangrijk is in ieder geval om het condoom niet te lang te laten zitten.  
Wanneer het condoom is verwijderd adviseren we je een zwangerschapstest en eventueel een soa-test te doen.

Condoom in anus achtergebleven

Wanneer bij anale seks het condoom is afgegleden en in de anus, probeer het dan met één schone vinger te verwijderen of eruit te persen/poepen. Als het niet meteen lukt om het condoom uit de anus te halen, raak dan niet in paniek. De kans is heel groot dat het condoom via de ontlasting het lichaam verlaat. Drink veel (lauw) water (2 liter per dag) om de stoelgang te bevorderen. Eventueel kun je er voor kiezen een klysma te gebruiken (verkrijgbaar bij de drogist). Als je het condoom niet kwijt bent binnen 24 uur, raadpleeg dan een arts. Ga niet met allerlei hulpmiddelen in je anus want daarmee maak je kans op inwendige beschadigingen.

Na het verliezen van het condoom bij anale seks is het aan te raden om te testen op SOA. Gebruik de pagina SOA Test Advies en let op de incubatietijden (de tijd die verstreken moet zijn om betrouwbaar te kunnen testen).

Kans op HIV na onbeschermde seks

Ben je ongerust over het sekscontact wat je hebt gehad en bang dat je sekspartner mogelijk hiv besmet kan zijn, neem dan binnen 72 uur contact op met je huisarts, Spoedeisende Hulp afdeling van een ziekenhuis bij je in de buurt of de GGD om te informeren of je in aanmerking komt voor een PEP-kuur wat de overdracht van het HIV virus mogelijk kan voorkomen.

Hoe snel scheurt een condoom?

Een condoom scheurt niet zo snel. Je zou eens een condoom uit de folie kunnen halen en afrollen. Je zult merken dat als je het oprekt het enorm rekbaar is. En als je een condoom met water of lucht vult kan een condoom ook enorm oprekken.
De kans op scheuren wordt echter groter als het beschadigd raakt door scherpe nagels of haakjes aan nagels, sieraden, of als het in aanraking komt met producten die olie bevatten (bv. baby-olie, massageolie).

Als je condooms op de juiste manier gebruikt, gaan ze echt niet snel stuk. Dat betekent ook dat je een condoom nooit afrolt voordat je het om de penis doet. Doe nooit twee condooms over elkaar! Dit soort acties vergroten de kans op scheuren juist.

Check je condoom na de seks

Na een vrijpartij, als het condoom van de penis afgehaald is, kun je gemakkelijk controleren of het condoom nog steeds heel en onbeschadigd is, door er een beetje water in te laten lopen en te kijken of het lekt. Of je blaast er een beetje lucht in. Gooi het condoom daarna weg, gebruik het nooit een tweede keer.

Lees hier de gebruiksaanwijzing voor condooms.
Meer informatie over problemen met condooms.
Meer informatie over het testen van condooms