• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is de minimum leeftijd om condooms te kopen?

Antwoord: Iedereen mag condooms kopen! Er geldt geen minimum leeftijd om condooms te mogen kopen. Hoe oud of jong je ook bent, condooms zijn gewoon te koop voor iedereen. Dat geldt ook voor seks speeltjes.

Hoe oud moet je zijn om condooms te kopen? 

Dit vragen jongeren ons regelmatig en het goede nieuws is dat er geen wettelijke leeftijdsgrens is om condooms te mogen kopen. Misschien vraag je je dit af omdat er wél wetten zijn die bepalen dat je onder 18 jaar geen alcohol of sigaretten mag kopen. Dat is o.a. omdat je daar verslaafd aan kunt raken. Maar condooms zijn bedoeld om je te beschermen tegen SOA en zwanger worden. Dus ook al ben je (bijvoorbeeld) pas 14 jaar: je mag gewoon condooms kopen. 

Condooms kopen zonder dat je ouders het weten

Seks is iets heel persoonlijks en daarom vinden veel (jonge) mensen het best lastig om condooms te kopen. Als je liever condooms koopt zonder dat ouders of huisgenoten het zien, lees dan onze informatie over hoe je echt anoniem condooms kunt kopen zonder dat iemand het weet.

Vanaf welke leeftijd mag je seks hebben?

Hoe oud moet je zijn om seks te mogen hebben: daarvoor zijn wel wettelijke regels, maar heel duidelijk zijn die niet. Seks met iemand onder de 16 jaar is strafbaar als er bijvoorbeeld sprake is van:

  • een groot leeftijdsverschil
  • dwang, dreigen, chantage of een beloning
  • een (afhankelijkheids)relatie, bijvoorbeeld met een leraar, coach, trainer, enz.

Overigens zijn dit ook situaties waarbij seks boven de 16 jaar strafbaar kan zijn! 

Het komt er vaak op neer dat seks op minderjarige leeftijd niet strafbaar is als de personen beiden vrijwillig seks met elkaar hebben.

Dus: zijn jullie beiden jong en er is geen groot leeftijdsverschil tussen jou en de persoon waar je een affectieve* relatie mee hebt (*jullie geven veel om elkaar) en jullie willen beiden graag seks met elkaar hebben? Dan is dat niet strafbaar. 

Gelukkig mag je dus altijd condooms kopen, ongeacht leeftijd. Want juist als je jong bent wil je jezelf goed beschermen om niet zwanger te worden of een SOA te krijgen. 

Ben dus altijd duidelijk en eerlijk over of je wel of geen seks wilt. Als je het nog niet wilt en de ander wel, moet je dat ook echt duidelijk maken. Als diegene ook echt om jou geeft dan zal hij of zij dat respecteren. Zo niet, dan moet je je afvragen of hij of zij wel de juiste voor jou is! 

Omdat het een lastige vraag is wanneer het strafbaar is als een meerderjarige seks heeft met een minderjarige, hebben we de vraag voorgelegd aan VraagHetDePolitie, dit was het antwoord:

Bij een minderjarige met meerderjarige adviseren wij jongeren om terughoudend te zijn.
Een jongen van 18 die seks heeft met een meisje van 17 is per definitie strafbaar, hebben zij echter al een jaar een relatie, wordt het natuurlijk een ander verhaal. Er is daarom geen ‘juist’ antwoord op je vraag.
(3 december 2020)