• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is de gemiddelde lengte, omtrek en dikte van een penis?

Je bent echt niet de enige kerel die zich missschien zorgen maakt over de grootte van zijn penis. Wetenschappers van King’s College in Londen hebben enkele jaren terug al vastgesteld dat slechts 55% van de mannen tevreden is met de lengte van zijn penis (terwijl 85% van de vrouwen aangeeft tevreden te zijn met de penislengte van hun partner).

Penislengte (en ook penisdikte) is een onderwerp dat mannen al duizenden jaren bezighoudt. Want geen man wil een penis die te klein is… 

Enige onzekerheid over de lengte en de dikte van het geslachtsdeel is dus logisch. Maar het moet geen bron van angst, stress en onzekerheid worden. Toch lijdt een aanzienlijk deel van de mensen onder een Body Dysmorphic Disorder (BDD), waarbij onzekerheid over lichaamsdelen problematische vormen aanneemt. Bij mannen gaat het in het geval van BDD vaak over de lengte van de penis.

In dit artikel hopen we je enigszins gerust te kunnen stellen. We beantwoorden graag een aantal veelgestelde vragen over de gemiddelde penislengte, penisdikte en nog wat meer.

 

De gemiddelde lengte van een penis

Allereerst even over de gemiddelde lengte van een penis. Want de kans is groot dat jouw piemel gewoon een gemiddelde lengte heeft en je je helemaal gaan zorgen hoeft te maken. En dan gaan we ervan uit dat je wel een leeftijd hebt waarop je penis niet meer groeit (zie voor meer informatie over penisgroei verderop in dit artikel).

Om je maar meteen gerust te stellen: 95 procent van de penissen wereldwijd heeft een ‘normale’ lengte. Een normale lengte heeft de penis als hij in erectie tussen de 10 en de 16 centimeter meet.

Dat bleek allemaal uit het eerder genoemde onderzoek van de wetenschappers, waarbij de penislengte van ruim 15.000 mannen uit alle delen van de wereld is onderzocht. 

  • De gemiddelde lengte van een slappe penis is: 9,16 cm.
  • De gemiddelde lengte van een penis in erectie is: 13,12 cm.

Gemiddelde dikte penis

Ook de dikte (omtrek) van de penis werd in het uitvoerige onderzoek betrokken. 

  • De gemiddelde dikte van een slappe penis is: 9,31 cm.
  • De gemiddelde dikte van een penis in erectie is: 11,66 cm.

Tot welke leeftijd groeit de penis?

In het onderzoek waren mannen van een leeftijd van 17 jaar tot 91 jaar betrokken. Maar tot welke leeftijd groeit je penis eigenlijk? Zolang je nog in de groei bent groeit je penis met je mee. Veel jongens zijn rond hun 17de jaar uitgegroeid, de penis heeft dan ook zijn definitieve lengte bereikt. Maar let op: dit kan dus verschillen van jongen tot jongen.

Micropenis

Een abnormaal kleine penis is zeer zeldzaam. De studie toont aan dat slechts 2,28 van alle mannen een bijzonder kleine penis heeft. Een micropenis - daaronder verstaan we een penis die kleiner is dan 3,8 cm in slappe toestand - is nog uitzonderlijker. Slechts 0,6% van de mannen heeft dit probleem.

Geen verschil in penislengte tussen blanke en zwarte mannen

Volgens deze studie is er geen waargenomen verschil tussen ras en penismaat. De aanname dat negroïde mannen een langere penis hebben dan Aziatische of Europese mannen kon niet worden gestaafd. Maar eerlijk is eerlijk: eerder onderzoek legde wel een verband tussen ras en penislengte.

Iets anders wat je veel hoort is dat er een verband zou zijn tussen de lengte van de voeten, de lengte van de vingers of de leeftijd en de maat van de penis. Ook dit verband kon uit dit onderzoek niet worden aangetoond.

Hoe betrouwbaar is het onderzoek naar penismaten?

Het onderzoek is met een voldoende grootte en op wetenschappelijke wijze uitgevoerd. Toch kun je wel een paar kanttekeningen maken. Want hoewel er mannen van over de hele wereld zijn onderzocht, kwamen de meeste deelnemers uit Europa en het Midden-Oosten. Op basis van dit onderzoek mogen we volgens de onderzoekers dan ook geen conclusies trekken over de gemiddelde penismaat in verschillende culturen. 

Daarnaast kan het zo zijn dat de vrijwilligers voor dit onderzoek wat zekerder waren over de lengte van hun penis dan de gemiddelde man. Maar volgens de onderzoekers zou dit verschil nooit meer dan enkele millimeters op de onderzoeksresultaten uit mogen maken, gezien het aantal mannen dat eraan meedeed.

Condoom-Anoniem deed in 2016 het Nationaal Condoom-onderzoek in Nederland, over de verkoop van verschillende condoommaten. 

Meet zelf je penis: zo doe je dat

Nu vraag je je misschien af of jouw penis binnen de in dit artikel genoemde maatvoering valt. Welnu, die kans is dus heel groot, maar je kunt het ook eenvoudig zelf nameten. Weet wel dat voor de maten van condooms niet de lengte maar de breedte telt!

Condoomspecialist Richard Spooren: “Het is belangrijk dat mannen de juiste maat condooms gebruiken. We krijgen dagelijks vragen over condooms die afglijden tijdens het vrijen of mannen die hun erectie verliezen zodra ze een condoom omdoen. Met de juiste maat condoom kan vrijen fijner én veiliger worden.”

We hebben een handige meethulp voor je gemaakt op de website meetjepenis.nu. Bezoek deze site met een mobiele telefoon en volg eenvoudigweg de instructies op om je eigen piemel betrouwbaar op te meten. Hiermee kun je met je smartphone de breedte van de penis meten om een advies voor je condoommaat te krijgen. 

Maar de omtrek meten is een nauwkeurigere methode om een advies je juiste maat condooms krijgen. Heb je de omtrek van je penis gemeten? Zoek dan in de maattabel op welke maat condooms het beste bij jouw penis past.

Condooms van Durex zijn er voornamelijk in slechts 2 maten, maar My Size condooms en ultradunne Mister Size condooms zijn er wel in 7 verschillende maten. We hebben zelfs een paspakket voor je waarin 3 verschillende maten zijn opgenomen, zodat je zelf kunt testen welk condoom het beste bij jouw penismaat aansluit.