• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is de betrouwbaarheid van een zwangerschapstest?

Het aflezen van de uitslag van een zwangerschapstest kan dat ene moment zijn waarop je hart een slag overslaat. Omdat je al lang probeert zwanger te worden, bijvoorbeeld. Of juist omdat je angst hebt dat je zwanger bent, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is. Veel vrouwen zullen de spanning van het moment dat je het te weten krijgt herkennen. Maar hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest eigenlijk?

Een zwangerschapstest is heel betrouwbaar

We kunnen je meteen geruststellen. Zwangerschapstesten zijn in het algemeen zeer betrouwbaar. Dat komt doordat aan de hand van de hormonen in de urine van een vrouw nagenoeg met zekerheid vast te stellen is of zij zwanger is of niet.

Je kunt een zwangerschapstest dan ook prima thuis doen met een test die je bij elke drogist of online kunt kopen. Je weet dan direct en met 99% zekerheid wat het resultaat van de test is.

Mits - en nu komt het - de zwangerschapstest goed is uitgevoerd.

betrouwbaarheid zwangerschapstest

Zo doe je een betrouwbare zwangerschapstest

Je hebt zelf nog de grootste invloed op de betrouwbaarheid van de zwangerschapstest. Het komt erop neer dat je de test op de juiste manier uit moet voeren. Lees dus altijd vooraf goed de instructies om een betrouwbaar resultaat te krijgen.

Dat betekent dat:

  • De zwangerschapstest niet over de datum mag zijn (dan wordt de test minder betrouwbaar).
  • Je de test op de juiste manier gebruikt (bij de meeste testen plas je over een staafje heen, bij andere zet je het staafje in een potje urine). Lees altijd eerst de instructies.
  • Je de test op het juiste moment van de dag gebruikt (de zwangerschapstest doe je het beste met ochtendurine die het meest geconcentreerd is).
  • Je van te voren niet te veel alcohol of water hebt gedronken, waardoor het resultaat verstoord kan zijn.
  • Je de test niet te vroeg in je cyclus doet (dat wil zeggen: niet voordat je normaal gesproken ongesteld zou worden).

Kortom: controleer de houdbaarheidsdatum van de test, volg de instructies op en lees af of je zwanger bent of niet. Zo eenvoudig is het.

Mocht je twijfelen, dan kun je op een later moment nog een nieuwe zwangerschapstest doen. Als het resultaat dan hetzelfde is, ben je er vrijwel zeker van dat de uitslag correct is.

Conclusie: betrouwbaarheid zwangerschapstest

Maak je dus vooral geen zorgen over de betrouwbaarheid van je zwangerschapstest. De zwangerschapstesten die we bij Condoom Anoniem verkopen zijn van de gerenommeerde merken ClearBlue en MEDI Check en zijn voorzien van het CE-keurmerk. Dat betekent dat ze voor meer dan 99% betrouwbaar zijn.

Als je de test volgens de instructies in de verpakking uitvoert, kun je ervan uitgaan dat het getoonde resultaat een betrouwbaar resultaat is. Het is dus niet nodig om je tot een arts te wenden om écht zeker te zijn van de betrouwbaarheid.

Iets anders is de uitslag zelf, die al naar gelang je wensen of verwachtingen emotioneel voor je kan zijn. Geldt dat voor jou? Vraag dan of je partner, een vriendin of familielid erbij wil zijn als je de test gaat doen.

Mocht je toch te veel twijfels of angst hebben, dan is het misschien beter om wel naar je huisarts te gaan. Die kan je na een eigen test - die op dezelfde manier als de thuistest wordt uitgevoerd - ook vertellen of je zwanger bent of niet.

Meer weten?