• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Clitoris: alles wat je moet weten over het gevoeligste plekje van de vrouw

Waar zit de clitoris? Waarvoor dient de clitoris? Hoe stimuleer je de clitoris? Kortom, alles wat je als vrouw én (zeker!) als man moet weten over dit gevoeligste vrouwelijke plekje.

Wat is een clitoris?

De clitoris wordt ook wel een ‘klit’ of ‘kittelaar’ genoemd. Het is heel simpel gezegd een "meisjespiemel". Waar dit orgaan bij baby’s met een XY-chromosoom (mannelijk) is uitgegroeid tot een penis, is het bij baby’s met een XX-chromosoom (vrouwelijk) een clitoris geworden.

Weetjes over de clitoris:

  • de clitoris heeft een 'voorhuid' (die clitorishoed of clitoriskapje wordt genoemd)
  • de clitoris kan stijf en gezwollen worden bij opwinding
  • de clitoris is gevoelig voor stimulatie
  • de clitoris kan dan groter worden en meer opvallen

Wist je dat de clitoris wel 8.000 zenuwuiteinden bevat? Daarmee is de clitoris theoretisch twee keer zo gevoelig als het mannelijke equivalent: de eikel.

Waar zit de clitoris?

De clitoris is (inwendig) veel groter dan het zichtbare deel dat boven de huid uitsteekt. We zien meestal maximaal een centimeter of twee, maar het orgaan is zeker een centimeter of tien lang aan de binnenkant. De 'beruchte' G-plek of G-spot maakt deel uit van de clitoris, vandaar dat sommige vrouwen veel genot beleven aan stimulatie hiervan aan de binnenkant van de vagina.

Het zichtbare deel van de klit ligt aan de bovenkant van de vulva, tussen de buitenste schaamlippen op het punt waar de binnenste schaamlippen samenkomen. 

De clitoris stimuleren

De clitoris stimuleren is belangrijk voor het genot van de vrouw tijdens de seks. De meeste vrouwen komen niet klaar door penetratie (=penis in de vagina) alleen, maar vooral door de clitoris en het gevoelige gebied eromheen te stimuleren, bijvoorbeeld met de hand, met de tong of met een seksspeeltje. Zo’n 80 procent van de vrouwen komt alleen klaar door stimulatie van haar ‘genotsknopje’ (dus niet van vaginale penetratie alleen).

Jarenlang werd dan ook gedacht dat de enige functie van de clitoris was dat ze de vrouw genot bezorgt. En zeker, dat is ook een heel belangrijke functie. Maar onlangs hebben wetenschappers aangetoond dat de clitoris óók een rol speelt bij de voortplanting. 

Stimulatie van de clitoris verbetert de vaginale bloedsomloop en het vochtig worden van de vagina, waardoor seks makkelijker wordt, maar past ook het zuurstofniveau en de temperatuur van de vagina aan én optimaliseert de positie van de baarmoederhals.

Last but not least zorgt de clitoris ervoor dat spermacellen worden vertraagd. Alles bij elkaar betekent dit dat alles in gereedheid wordt gebracht om de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken.

Het is dus waar: een vrouw die geniet van de seks door clitorale stimulatie wordt makkelijker zwanger.

(Over)gevoelige clitoris

De clitoris is altijd gevoelig, maar vlak voor en net na het orgasme wordt ze nog wat gevoeliger. Directe stimulatie kan dan net wat te veel van het goede zijn. Maar ophouden kan natuurlijk ook niet op dat moment. Bij een overgevoelige clitoris kun je je vingers gebruiken om de zone rondom de clitoris te stimuleren. 

Beffen is meestal ook een goed alternatief om te clitoris niet te over-stimuleren. Maar ook voor beffen geldt: niet alleen direct op de klit, maar vooral ook in het gebied eromheen.

Bij sommige vrouwen is de clitoris gewoonweg te gevoelig voor aanraking. Een oplossing kan dan zijn om een standje te kiezen waarbij de man van achteren binnenkomt. Ook kan alleen indirecte stimulatie zoals het beroeren of likken van de schaamlippen dan uitkomst bieden.

Speeltjes voor de clitoris (en meer)

Wil je jouw partner of wil je jezelf heerlijk laten genieten van clitorale stimulatie? En wil je weleens wat nieuws proberen? Dan kan een speciale clitoris-vibrator je een geweldige impuls geven. Dit apparaatje houd je tegen je clitoris of gebruik je inwendig. Clitoris-stimulators kun je ook gebruiken voor massage van je tepels, je anus of je schaamlippen.

Maar let op: een echte (clitoris)vibrator is een speeltje dat trilt (vibreert) en met de trillingen rechtstreeks stimuleert. 
Sinds enkele jaren zijn er speciaal voor stimulatie van de clitoris ook luchtdruk-stimulators: dit zijn speeltjes die over de clitoris geplaatst worden en die met (zuigende) luchtdrukstimulatie werken. Dit noemen we indirecte stimulatie. Het kan gaan van zacht tot zeer intens, maar het raakt de clitoris niet rechtstreeks waardoor geen overstimulatie (overgevoeligheid) optreedt. De merken Womanizer en ROMP hebben dit soort speeltjes in het assortiment. 

Blader eens door ons assortiment clitoris-vibrators en trakteer haar (of jezelf) op iets lekkers!