• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Condooms met glijmiddel op waterbasis of siliconenbasis?

Regelmatig vragen klanten ons of er condooms met glijmiddel op waterbasis zijn, omdat bij vrijwel alle condooms het glijmiddel op silliconenbasis is. 

Sinds jaren worden condooms door vrijwel alle fabrikanten voorzien van een glijmiddel op siliconenbasis omdat dit glijmiddel op siliconenbasis veel betere eigenschappen heeft:
  • Glijmiddel op waterbasis wordt namelijk opgenomen door de huid. Daardoor droogt glijmiddel op waterbasis vrij snel uit en werkt het niet meer. Dat is niet prettig, maar bij gebruik met condooms is het ook minder veilig omdat het dan stroever wordt. 
  • Glijmiddel op siliconenbasis blijft veel langer werkzaam omdat siliconenglijmiddel niet wordt opgenomen door de huid. Deze moleculen zijn namelijk te groot om te worden opgenomen door het huid. Siliconenglijmiddel legt een dun filmlaagje op de huid waardoor het veel langer blijft werken. 
Natuurlijk is siliconenglijmiddel 100% veilig voor het lichaam.
 
Als je toch geen condooms wilt gebruiken met glijmiddel op siliconenbasis, dan kun je condooms zonder glijmiddel kopen, er zijn zelfs Fair Trade latex condooms zonder glijmiddel. Bij deze condooms kun je dan een glijmiddel naar keuze nemen, want glijmiddel op waterbasis is wel los verkrijgbaar van verschillende merken en in verschillende verpakkingen. Meer informatie over glijmiddel gebruiken.
 
Zijn siliconen gevaarlijk?
Nee, zeker niet in glijmiddel. Er zijn ooit negatieve verhalen geweest over borstimplantaten die siliconen bevatten, maar dat is een totaal ander onderwerp omdat deze in het lichaam geïmplanteerd worden én omdat het om een heel ander soort siliconen gaat. Glijmiddel op siliconenbasis is 100% veilig. Je kunt je voorstellen dat zeker condoomfabrikanten alleen maar veilige oplossingen kiezen. Glijmiddel op waterbasis bevat in de meeste gevallen ook glycerine als conserveringsmiddel. Dit is een ingrediënt dat bij sommige vrouwen de kans op vaginale infecties verhoogt. Het voordeel van glijmiddel op waterbasis is dat het veilig gebruikt kan worden met speeltjes die zelf siliconen bevatten. 

 

 

Condooms zonder glijmiddel

Het glijmiddel dat standaard op condooms zit siliconenglijmiddel. Omdat latex een rubbersoort is, zorgt een dun laagje glijmiddel er voor dat het glad aanvoelt en er minder wrijving is. Als je liever condooms zonder siliconenglijmiddel wilt gebruiken, kun je droge condooms kopen en er een glijmiddel naar keuze bij nemen.