Vaginale geneesmiddelen en condoombeschadiging

Vetten zoals babyolie, vaseline en massolie tasten het rubber van condooms aan, maar ook vaginale geneesmiddelen bevatten naast de werkzame stoffen diverse (vettige) hulpstoffen, die de kwaliteit van latex ernstig kunnen beinvloeden.

Onder deze hulpstoffen behoren onder andere paraffine, witte vaseline en lecithine. Uit onderzoek met een vaginale capsule (Gyno-Daktarin) is gebleken dat het effect hiervan op het rubber van condooms zo sterk is dat er een grote kans bestaat dat het condoom niet meer veilig genoeg is.

Gelijktijdig gebruik van bepaalde vaginale middelen en condooms is daarom af te raden. Over het algemeen zul je bij dergelijke geneesmiddelen waarschuwingen hiervoor in de bijsluiters lezen. Het is raadzaam om, wanneer je condooms gebruikt en vaginale geneesmiddelen krijgt voorgeschreven je huisarts of apotheker hierover te raadplegen.

Ook moet je je realiseren dat wanneer condooms beschadigd raken zij niet alleen geen bescherming meer bieden tegen ongewenste zwangerschappen maar ook geen bescherming meer bieden tegen SOA'’s.