• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is de Uterus?

In de volksmond bekender als de baarmoeder: het vrouwelijk orgaan waarin een bevruchte eicel tot baby groeit. 

Hoewel een baby in de uterus (baarmoeder) opgroeit, is de baarmoeder in onbevruchte toestand nauwelijks groter dan een abrikoos die qua vorm lijkt op die van een omgekeerde peer. Deze ligt in het midden van de onderbuik. Aan de bovenkant bevinden zich aan twee zijden de eileiders. Aan het smallere naar beneden wijzende deel van de baarmoeder vormt het spierweefsel een vernauwing. Dit is de baarmoederhals, ook wel cervix genoemd. De baarmoederhals heeft onderaan een kleine opening die naar de binnenkant van de schede leidt, de baarmoedermond. Hierdoor kan sperma van de schede in de baarmoeder komen. Echter: alleen tijdens een bepaalde periode rond de eisprong, voor en na die periode is de baarmoedermond met een taaie slijmprop afgesloten.

Als de zaadjes van de man in de baarmoeder binnendringen, zwemmen ze in beide eileiders naar boven. Van de miljoenen zaadcellen bereiken slechts enkele honderden het bovenste gedeelte van de eileider. Als ze daar een eicel bevruchten, beweegt die eicel zich in de richting van de baarmoeder en nestelt zich daar in de slijmwand van de baarmoeder, die ook wel endometrium genoemd wordt.

Het unieke spierweefsel van de baarmoeder (het myometrium) biedt de mogelijkheid om er een baby van 8 pond in te laten opgroeien. Tijdens de geboorte trekken de spieren van de baarmoeder zich krampachtig samen. Zo ontstaan de persweeën om de baby geboren te laten worden. Maar ook tijdens een orgasme maken die spieren deze krampachtige bewegingen, maar dat gevoel is echter niet te vergelijken met dat van de geboorte.

Als de eicel die vrijkomt bij de eisprong niet bevrucht wordt dan laat de slijmwand van de baarmoeder bijna in zijn geheel los. Dat leidt tot de maandelijkse bloedingen, de menstruatie ofwel het ongesteld zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid losgelaten slijm zal de menstruatie meer of minder sterk zijn. Als de menstruatiebloeding geheel uitblijft dan is dat vaak een tamelijk betrouwbare aanduiding voor een aanstaand moederschap.