• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is Periodieke onthouding?

Periodieke onthouding betekent dat je in bepaalde perioden geen seks hebt. Meestal met als doel om een zwangerschap te voorkomen. Het wordt ook wel de ritme-methode, kalender-methode of Klaus-Ogino-methode genoemd. Het zijn voorbehoed-technieken die niet erg betrouwbaar zijn, want vruchtbaarheid is niet altijd nauwkeurig te plannen.

Bij deze anticonceptie-methode probeert men de onvruchtbare dagen van de vrouw te bepalen, om dan seks zonder condoom of andere anticonceptiemiddelen te hebben. Het grote nadeel van deze methode is dat deze erg onnauwkeurig is. Dat komt vooral doordat het moment van de eisprong moeilijk te bepalen is. Met een speciale thermometer kan 's ochtends voor het opstaan de lichaamstemperatuur van de vrouw worden gemeten. Kort voor de ovulatie (eisprong) zakt de lichaamstemperatuur heel licht en stijgt daarna weer tot iets boven de normale lichaamstemperatuur. Hiermee kan men na enkele maanden van observatie vaststellen wanneer de eisprong ongeveer plaatsvindt. Maar omdat zaadcellen in de eileider tot wel drie dagen lang kunnen overleven, moet uiteindelijk een "gevaarlijke" periode van twee weken in acht worden genomen waarin een zwangerschap mogelijk is.

De ritme-methode is vooral riskant omdat de cyclus van de vrouw door allerlei andere factoren onregelmatig kan zijn. Veiliger is de voorbehoedmethode met de minicomputer Persona. Dit apparaatje is zo groot als een brillenetui. Acht maal per cyclus dient een strip, gedrenkt in urine in dit apparaat te worden gestoken. Persona beoordeelt de hormoonspiegel en geeft aan of geslachtsverkeer mogelijk of riskant is, wat betreft een ongewenste zwangerschap. Volgens de fabrikant worden er per maand 6-12 'rode dagen' getoond, maar bij een onregelmatige cyclus van de vrouw kunnen dat er ook 20 zijn. Echt ongeremd plezierige seks kan met dit apparaat dus maximaal 10 dagen per maand plaatsvinden. Voor stelletjes met een kinderwens biedt Persona ook een functie: De computer laat exact zien wanneer de eisprong plaatsvindt.