• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Het zogenaamde knuffelhormoon

Oxytocine vermindert het stresshormoon cortisol, waardoor het lichaam ontspant en pijn verlicht.

Oxytocine is een hormoon dat letterlijk ‘snelle baring’ betekent. Artsen gebruiken het daarom om weeën op te wekken, of de borstvoeding te bevorderen. In het lichaam speelt het echter ook een rol bij de hechting tussen moeder en kind, het ontstaan van vriendschappen en met gevoelens van plezier. Kunnen we mensen met dementie helpen met die positieve effecten? 

Oxytocine is een neuropeptide dat als hormoon en neurotransmitter fungeert. Het lijkt een belangrijke rol te spelen bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Het speelt een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties, evenals bij seksualiteit. Ook bij het verrichten van zorgtaken wordt er meer oxytocine aangemaakt. Omdat oxytocine ook een belangrijke rol speelt bij de hechting van opvoeder en kind, wordt het ook wel het knuffelhormoon genoemd. Waar oxytocine binnen de eigen groep (ingroup) altruïsme en binding versterkt, kan het richting andere groepen (outgroup) agressief gedrag in de hand werken, vooral als deze groepen als bedreigend worden ervaren.

  • Komt vrij bij knuffelen (massage) en seks (orgasme) en werkt als tegenhanger van cortisol
  • Het maakt je rustig.
  • Zorgt voor samentrekkingen van de baarmoederspier (contracties) bijvoorbeeld bij een orgasme en tijdens de baring (weeën, bevalling).
  • Zorgt voor de toeschietreflex (van melk) tijdens het geven van borstvoeding.
  • Oxytocine heeft ook een werking in de hersenen en kan in de juiste hoeveelheid een fijn en geborgen gevoel geven maar bij een hoog gehalte ook tot symptomen zoals angsten en vervelende gevoelens leiden.