• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is non-binair?

Wat is non-binair?

Als je de indeling man/vrouw te krap of te beperkt vindt, kun je jezelf op allerlei manieren benoemen. Je kunt je bijvoorbeeld non-binair noemen: dat betekent dat je niet het een of het ander bent; je ontstijgt de tweedeling. Genderqueer betekent eigenlijk ook dat je geen vaste genderidentiteit hebt, of dat je tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid beweegt. Queer kan trouwens ook gaan over je seksuele voorkeur.

Aanspreken van een non-binair persoon

Wanneer je non-binair bent wordt je liever niet aangesproken als een ‘hij’ of een ‘zij’. In Nederland worden non-binaire personen vaak al aangesproken met 'hen', 'hun' en 'die'. LHBTQIA+ organisaties in Nederland pleiten voor een genderneutraal voornaamwoord in onze taal.

Wanneer ben je non-binair?

Bij je geboorte krijg je het biologische geslacht man of vrouw toegewezen maar niet iedereen voelt zich zo. Sommige mensen voelen zich echter geen van beide. Zij kunnen ervoor kiezen zich te identificeren als non-binair.

Is non-binair zijn hetzelfde als transgender zijn?

Transgender is een parapluterm waar non-binair onder valt. Als transgenderpersoon voel je je niet prettig in het lichaam waarin je geboren bent. Veel transgenderpersonen zijn transmannen en transvrouwen: geboren in het lichaam van het ene geslacht, waarna ze vroeg of laat tot de conclusie kwamen dat ze zich vanbinnen juist als het andere geslacht voelden. Maar trans of niet, ze passen dan nog steeds in de binaire hokjes. Een transgenderpersoon die non-binair is, voelt zich eveneens niet helemaal thuis bij het geboortegeslacht maar voelt zich ook niet overduidelijk man of vrouw.