• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is Libido?

Wat is libido?

Het woord libido stamt uit het Latijn en betekent wens, lust, begeert en verlangen. In andere woorden staat Libido voor de seksuele behoefte, de drift naar seksuele beleving en het verlangen naar lichamelijk genot.

De term is ooit in het leven geroepen door de seksualiteitswetenschapper Albert Moll. Met het libido-concept vatte hij de door seksuele behoeften verbonden lichamelijke energie samen, en vervolgens ook alle lustgestuurde pogingen van de mens. Velen zagen de libido echter als het streven van mensen naar bevrediging in elk opzicht, dus niet alleen seksueel. Dus elk soort gedrag dat met de wens samenhing om lusten te beleven: eten, drinken, sport en veel andere dingen die bevrediging verschaffen. Of het bij het seksuele verlangen inderdaad om een drift zoals de eetdrift gaat, is wetenschappelijk nog altijd een vraagstuk. Een duurzaam tekort aan voedsel of vocht is in ieder geval dodelijk, een gebrek aan seksuele bevrediging gelukkig niet.

Zoals onthouding (= geen seks hebben) het verlangen naar seks niet altijd verhoogt, neemt het ook niet af bij veelvuldige seks. Soms is zelfs het tegendeel het geval: Wie vaak seks bedrijft is eerder prikkelbaar dan iemand die leeft als een monnik. Onder invloed van de ethologie (gedragsleer) werd libido later gedeeltelijk vervangen door de term seksuele appetentie (appetentia is Latijns voor verlangen). Seksuele appetentie staat voor de bereidheid om op seksuele prikkels te reageren, ofwel openstaan voor seks. Als de behoefte aan seksuele handelingen geheel uitblijft, kan men spreken van een libidostoornis. Lichamelijk kan zich dat bij de vrouw uiten in het niet vochtig worden, bij de man in het uitblijven van een erectie. Met het begrip libidostoornis dient echter voorzichtig te worden omgegaan, want persoonlijke seksuele behoeften kunnen flink variëren. Zo kan al niet van een echte libidostoornis gesproken worden als iemand door bijvoorbeeld stress niet gemakkelijk opgewonden raakt.

Tips om je libido te verhogen

Seks is een belangrijk onderdeel van een relatie; iets waar je samen aan moet werken. Spatten in het begin de vonken er nog vanaf, na enkele jaren wordt de zin in seks waarschijnlijk iets minder. Daarom is het van belang om de spanning in je seksleven te houden.

Hierbij enkele tips om je seksleven een boost te geven:

  1. Creëer intieme momenten
  2. Zorg voor variatie
  3. Geef elkaar een heerlijke massage
  4. Communiceer met elkaar
  5. Gebruik glijmiddel
  6. Neem een afrodisiacum
  7. Houd het spannend
  8. Eet en drink gezond
  9. Koude douche; niet alleen om af te koelen maar koud water verhoogt ook het libido

Libido verhogende middelen voor mannen en vrouwen

Mannen met een laag libido hebben soms erectieproblemen. Ze hebben bijvoorbeeld geen zin in seks door stress op het werk en daardoor is het lastig om een erectie te krijgen. Vrijwel iedere man heeft dit wel eens. Er kunnen echter relatiespanningen ontstaan wanneer zijn partner wel veel seksdrift heeft. Andersom geldt dit natuurlijk ook bij vrouwen die weinig zin hebben in bed. 

Pillen

Mannen kunnen bij erectieproblemen wellicht eens erectiepillen uitproberen. Erectiepillen worden als medicijnen beschouwd daarom is een voorschrift van de huisarts altijd verplicht. Dat is de reden dat Condoom-Anoniem er voor heeft gekozen deze niet in het assortiment op te nemen. Het is echter wel mogelijk om erectiepillen zonder voorschrift (online) te kopen maar dan moet je zeer goed letten op de kwaliteit. Als er bijwerkingen ontstaan moet je onmiddellijk stoppen. Bepaalde pillen zijn echter prima in te nemen om het libido te verhogen. Pillen hebben als voordeel dat je alleen een glaasje water nodig hebt om ze in te nemen. Bovendien hebben ze vrij snel effect.

Stimulerende gels

Hetzelfde geldt trouwens voor stimulerende gel. Deze dien je aan te brengen op het lichaam. Vrij snel krijgen vrouwen ontzettend zin om te vrijen.

Libido stimulerende middelen voor vrouwen

Ook voor vrouwen zijn er natuurlijk verschillende soorten libido stimulerende middelen verkrijgbaar. Deze middelen zijn speciaal ontwikkeld voor vrouwen om de seksuele gevoelens te vergroten, maar ook om de bevrediging, het verlangen en de seksuele energie te stimuleren.

Libido in de overgang

Veel vrouwen merken dat hun libido lager wordt wanneer ze in de overgang komen. Ze hebben minder zin in seks en vinden het vervelend om hun partner teleur te stellen. Dit probleem ontstaat onder invloed van hormonen.