• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is Libido?

Wat is libido?

Het woord libido (sexualis) stamt uit het Latijn en betekent wens, lust, begeerte en verlangen. In de seksuologie wordt libido gebruikt om te verwijzen naar de mate waarin een persoon behoefte heeft aan seksualiteit.

De term is ooit in het leven geroepen door de seksualiteitswetenschapper Albert Moll. Met het libido-concept vatte hij de door seksuele behoeften verbonden lichamelijke energie samen, en vervolgens ook alle lustgestuurde pogingen van de mens. Velen zagen de libido echter als het streven van mensen naar bevrediging in elk opzicht, dus niet alleen seksueel. Dus elk soort gedrag dat met de wens samenhing om lusten te beleven: eten, drinken, sport en veel andere dingen die bevrediging verschaffen. Of het bij het seksuele verlangen inderdaad om een drift zoals de eetdrift gaat, is wetenschappelijk nog altijd een vraagstuk. Een duurzaam tekort aan voedsel of vocht is in ieder geval dodelijk, een gebrek aan seksuele bevrediging gelukkig niet.

Zoals onthouding (= geen seks hebben) het verlangen naar seks niet altijd verhoogt, neemt het ook niet af bij veelvuldige seks. Soms is zelfs het tegendeel het geval: Wie vaak seks bedrijft is eerder prikkelbaar dan iemand die leeft als een monnik. Onder invloed van de ethologie (gedragsleer) werd libido later gedeeltelijk vervangen door de term seksuele appetentie (appetentia is Latijns voor verlangen). Seksuele appetentie staat voor de bereidheid om op seksuele prikkels te reageren, ofwel openstaan voor seks.

Als de behoefte aan seksuele handelingen geheel uitblijft, kan men spreken van een libidostoornis. Lichamelijk kan zich dat bij de vrouw uiten in het niet vochtig worden, bij de man in het uitblijven van een erectie. Met het begrip libidostoornis dient echter voorzichtig te worden omgegaan, want persoonlijke seksuele behoeften kunnen flink variëren. Zo kan al niet van een echte libidostoornis gesproken worden als iemand door bijvoorbeeld stress niet gemakkelijk opgewonden raakt.

Volgens het boek Seks! en De waarheid over seks van de seksuologen Ellen Laan en Rik van Lunsen is Libido onzin, een verzinsel van Freud, en hebben mensen geen pot zin (oerdrift). Zin in seks kan er volgens dit schrijven alleen maar zijn als je verwacht dat seks je een beloning oplevert: plezier! Zij zijn van mening dat de mythe dat seks een drift is, en dus steeds ontaardt in grenzeloze en egoistische lust, terwijl seksualiteit juist een gedrag is met een uiteenlopend aantal motieven (imitatie, genot, intimiteit, rollenspel, lief zijn, experimenteren...) en het de wetmatigheden van andere gedragingen volgt. Volgens hen ontstaat opwinding/zin dus niet door libido maar heb je de hele dag tig keer een beginnende seksuele respons (onbewust). Pas wanneer een van die tig prikkels je wel aanspreekt, het moment en de omstandigheden je bevallen, en je verwacht dat er iets leuks gaat gebeuren (beloning), wordt die beginnende seksuele opwinding omgezet in zin.

Tips om je libido te verhogen

Seks is een belangrijk onderdeel van een relatie; iets waar je samen aan moet werken. Spatten in het begin de vonken er nog vanaf, na enkele jaren wordt de zin in seks waarschijnlijk iets minder. Daarom is het van belang om de spanning in je seksleven te houden.

Hierbij enkele tips die mogelijk kunnen helpen om je seksleven te verbeteren:

  1. Creëer intieme momenten
  2. Zorg voor variatie
  3. Geef elkaar een heerlijke massage
  4. Communiceer met elkaar
  5. Gebruik glijmiddel
  6. Houd het spannend
  7. Eet en drink gezond
  8. Koude douche; niet alleen om af te koelen maar koud water verhoogt ook het libido

Libido verhogende middelen voor mannen en vrouwen

Mannen met een laag libido hebben soms erectieproblemen. Ze hebben bijvoorbeeld geen zin in seks door stress op het werk en daardoor is het lastig om een erectie te krijgen. Vrijwel iedere man heeft dit wel eens. Er kunnen echter relatiespanningen ontstaan wanneer zijn partner wel veel seksdrift heeft. Andersom geldt dit natuurlijk ook bij vrouwen die weinig zin hebben in bed. 

Libido verhogende middelen zijn niet per definitie een oplossing of garantie op succes! Opgewonden raken zit voor een groot deel 'tussen de oren', dus een product gebruiken om meer opgewonden te raken of gevoeliger te zijn, kan bijdragen aan dit effect. 

Pillen

Mannen kunnen bij erectieproblemen wellicht eens erectiepillen uitproberen. Erectiepillen worden als medicijnen beschouwd daarom is een voorschrift van de huisarts altijd verplicht. Dat is de reden dat Condoom-Anoniem er voor heeft gekozen deze niet in het assortiment op te nemen. Het is echter wel mogelijk om erectiepillen zonder voorschrift (online) te kopen maar dan moet je zeer goed letten op de kwaliteit. Als er bijwerkingen ontstaan moet je onmiddellijk stoppen. Bepaalde pillen zijn echter prima in te nemen om het libido te verhogen. Pillen hebben als voordeel dat je alleen een glaasje water nodig hebt om ze in te nemen. 

Stimulerende gels

Hetzelfde geldt trouwens voor stimulerende gels. Deze dien je aan te brengen op het lichaam en zijn bedoeld om gevoelige plekjes nog wat gevoeliger te maken, bijvoorbeeld door een verwarmend of juist een tintelend effect. 

Libido stimulerende middelen voor vrouwen

Ook voor vrouwen zijn er natuurlijk verschillende soorten libido stimulerende middelen verkrijgbaar. Deze middelen zijn speciaal ontwikkeld voor vrouwen om de seksuele gevoelens te vergroten, maar ook om de bevrediging, het verlangen en de seksuele energie te stimuleren.

Libido in de overgang

Veel vrouwen merken dat hun libido lager wordt wanneer ze in de overgang komen. Ze hebben minder zin in seks en vinden het vervelend om hun partner teleur te stellen. Dit probleem ontstaat onder invloed van hormonen.