• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is Impotentie? Wat is een erectiestoornis?

Het woord 'potentie' komt van het Latijnse 'potentia' en betekent "macht, vaardigheid ". Impotentie is dus het tegenovergestelde; het gebrek aan deze 'vaardigheid' en betekent de "onmacht" van de man om bij een vrouw binnen te dringen omdat zijn penis niet of niet voldoende stijf wordt.

Erectie

Wanneer je penis stijf of hard wordt noemen we dat een erectie. Van de 10 mannen heeft er ongeveer 1 regelmatig erectieproblemen. Het is normaal dat de erectie minder wordt bij het ouder worden.  Bij een erectie spelen gedachten, gevoelens, hormonen, zenuwen en bloedvaten een rol.

Mogelijke oorzaken impotentie

Een ongeval, zenuwstoornissen of diabetes kunnen de oorzaak zijn van impotentie, maar in meer gevallen zijn er psychosomatische oorzaken voor aan te wijzen. 
Het is een bekend ouderdomsverschijnsel dat een erectie minder wordt en minder vaak voorkomt. Terwijl de stijve penis van een jongeman vaak in een hoek van 45 graden tot de buik staat, zijn veel ouderen al blij dat ze het tot een hoek van 90 graden brengen. Omdat een erectie voor veel mannen een belangrijk iets is, is het aanbod aan maatregelen die een potentieverhoging beloven, enorm. Viagra, één van de bekendste, was een succes omdat het de bloedcirculatie in de genitale zone stimuleert. Groot nadeel is dat het hart hierdoor wel sterker belast kan worden. Onschuldiger zijn producten als Ulida of het gebruik van een penisring. Een penisring zorgt ervoor dat het bloed dat in het weefsel van de penis voor de erectie zorgt, niet (snel) terugstroomt.

Tijdelijke impotentie

Tijdelijke impotentie is een veel voorkomend fenomeen en hoeft niet behandeld te worden. Vaak is het de schuld van bijvoorbeeld overmatige alcoholconsumptie of stress. Een therapie dient te worden overwogen als ongeveer een kwart van de penetratiepogingen mislukt.

Therapie

De oorzaak voor (tijdelijke) impotentie ligt vaak bij een overdreven prestatieverwachting van de man zelf. Daarom hebben de sekswetenschappers Masters en Johnson een therapie ontwikkeld die deze druk uit de relatie wegneemt. Deze houdt in dat partners worden gevraagd zich te strelen zonder daarbij de geslachtsdelen aan te raken. Zodra een erectie ontstaat, dan moeten het strelen gestopt worden tot de penis weer slap wordt. Als de man zo zijn faalangst overwint en langzaam weer vertrouwen in seksuele reacties krijgt, is ook gemeenschap vaak weer mogelijk.

Lukt het op deze manier niet, dan ligt het misschien aan een trauma, een gestoorde verhouding tot seksualiteit of een nog niet erkende homoseksuele neiging. In deze gevallen kan psychotherapie tot verbetering leiden.

Begrip

In tegenstelling tot de mening van veel mannen, hebben vrouwen wel degelijk begrip voor impotentie. Het boek "Suche impotenten Mann fürs Leben" gaat evenwel voorbij aan de behoeften van de vrouw. Seks is dan wel zonder erectie mogelijk en met een beetje fantasie krijgt men ook een slappe penis naar binnen, maar de seksuele beleving is dan wel flink afgenomen.

Impotentie (impotentia coeundi) is niet hetzelfde als onvruchtbaarheid (impotentia generandi). Dit is van toepassing als de man wel een stijve penis krijgt, maar niet in staat is om een eicel te bevruchten.